Image

Opinionen i Stockholm är splittrad till skyskrapor

Bygg/Arkitektur Opinionen är splittrad i synen på att höghus och skyskrapor kan vara en potentiell lösning till bostadsbristen i Stor-Stockholm. Äldre och kvinnor är mest negativa medan män och unga är mer positiva. Ser man till alla stockholmare är en majoritet mot skyskrapor. Det visar en undersökning från Opinion Stockholm.
Publicerad den 16 September 2013

Undersökningen visar att 60 procent av Stockholmarna är negativt inställda till skyskrapor. På frågan om uppförandet av höghus ovanpå befintliga hus svarar lite mer än hälften (51 procent) att de är positiva medan upprättandet av skyskrapor endast har ett stöd hos 40 procent. Män är mest positiva till skyskrapor i Stockholm (53 procent) och frågan får starkast stöd i åldersgruppen 15-25 (58 procent), lägst stöd återfinns hos äldre i åldersgruppen 66-75 år där enbart en tredjedel ställer sig positiva (31 procent).

- Det finns en tydlig brytning i synen på skyskrapor. En majoritet av de som är yngre än 45 år är för medan de som är äldre är emot skyskrapor. En förklaring kan vara att bostadsfrågan är viktigare som politisk fråga bland unga och att man vill ha en lösning på problemet. En annan förklaring kan vara att unga ofta är mer positiva till förändringar av stadsbilden, som den här typen av byggnationer kan innebära, jämfört med äldre, kommenterar Axel Lagerbielke, opinionsanalytiker på Opinion Stockholm.

I slutet av augusti presenterade Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius samt Finansborgarrådet Sten Nordin planer på en skyskrapa vid Telefonplan med 70 bostadsvåningar, 385 lägenheter, med en höjd på 225 meter. Om bygget godkänns beräknas det vara färdigt 2019.

Opinion Stockholms undersökning genomfördes i juni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige