Image
Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.
Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg. Bild: Atrium Ljungberg

Ökat förvaltningsresultat för Atrium Ljungberg

Bolag Atrium Ljungberg är först ut bland fastighetsbolagen att släppa sin Q1-rapport och bolaget redovisar ett ökat förvaltningsresultat i första kvartalet 2023, jämfört med samma period året innan. Samtidigt uppgick de orealiserade värdeförändringarna i fastigheter till -401 miljoner kronor (1 309).
Publicerad den 14 April 2023

Hyresintäkterna steg till 712 miljoner kronor (600), en ökning med 18,7 procent mot föregående år. Ökningen i jämförbart bestånd var 11,7 procent (2,6).

Driftnettot uppgick till 489 miljoner kronor (391), en ökning med 25,1 procent mot föregående år.
Jämförbart bestånd ökade med 14,9 procent (1,5).

Förvaltningsresultatet steg till 326 miljoner kronor (281), en ökning med 16,0 procent mot föregående år.

Projekt- och entreprenadomsättningen uppgick till 84 miljoner kronor (56) och bruttoresultatet till -1 miljon kronor (-6).

Realiserade värdeförändringar i fastigheter uppgick till -6 miljoner kronor (10). Orealiserade värdeförändringar i fastigheter uppgick till -401 miljoner kronor (1 309). Orealiserade värdeförändringar i derivat uppgick till -252 miljoner kronor (838).

Bolaget tar även en nedskrivning av goodwill med -24 miljoner kronor (0).

Resultatet före skatt var -355 miljoner kronor (2 439).

Resultatet efter skatt blev -292 miljoner kronor (1 870).

Resultat per aktie hamnade på -2,32 kronor (14,81).

Substansvärde per aktie steg till 266,70 kronor (252,17) per den 31 mars.

Nettouthyrningen för kvartalet uppgick till 8 miljoner kronor (44), varav bolaget själv sagt upp -3 miljoner kronor (–10) inför kommande projekt.

Kvartalets investeringar uppgick till 466 miljoner kronor (463). Inga förvärv gjordes under kvartalet. Fastighetsförsäljningar uppgick till 1 818 miljoner kronor (0).

– Vi startar året med att leverera ett starkt förvaltningsresultat i ett fortsatt utmanande omvärldsläge. Under det första kvartalet sålde vi Skotten 6 på Drottninggatan i Stockholm. En affär i linje med vår portföljstrategi som samtidigt förstärker vår finansiella ställning, säger Annica Ånäs, vd i Atrium Ljungberg i delårsrapporten.

"Osäkerheten i vår omvärld kvarstår. Det är över ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina och en lösning ser ut att vara långt borta. Inflationen är fortsatt hög, framför allt i Sverige. Räntorna har högst troligt ännu inte toppat. I en sådan miljö levererar vi ett bra förvaltningsresultat och en fortsatt positiv nettouthyrning, samtidigt som vi får ett kvitto på att stora delar av vår portfölj finns i de bästa framtidslägena för kontor i Stockholm", skriver Annica Ånäs vidare i rapporten.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige