Image

Nytt svenskt verktyg för miljöklassning

MILJÖ Nu lanseras det första verktyget som utgår från de svenska kriterierna för miljöklassning av byggnader – "Miljöklassad byggnad". Det är företaget Sunda Hus i Linköping AB som har utvecklat verktyget.
Publicerad den 27 November 2009

- Vi har lång erfarenhet när det gäller värdering av byggmaterial och vår databas "SundaHus Miljödata" är Sveriges största. De senaste åren har vi märkt att intresset för de här frågorna har ökat, vilket vi är mycket glada för. Därför var det naturligt för oss att ta fram ett verktyg för miljöklassning. Vi hoppas att det ska få fler fastighetsägare att välja att miljöklassa, säger Kjell Isacson, vd på Sunda Hus i Linköping AB.

Verktyget är utformat efter Boverket/Bygga-bo-dialogens kriterier för \″Miljöklassad byggnad\″, som i sin tur är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan svenska företag, kommuner och regeringen. I verktyget finns ett antal parametrar och genom att fylla i byggnadens värden får man reda på om den är klassad som guld, silver eller brons.

Higabgruppen i Göteborg har valt den nya miljöklassningen för sin 3 500 kvadratmeter stora anläggning för forskning inom idrottsprestationer och hälsofrämjande arbete, som snart börjar byggas för Göteborgs universitet.

- Vi har undersökt flera olika metoder för miljöklassning men har bestämt oss för att prova \″Miljöklassad byggnad\″. Dels för att den utgår från svenska normer och dels för att vi tror att den kan bli standard i Sverige på sikt. Vi är nöjda med Sunda Hus och därför funderar vi nu på att använda deras nya verktyg, säger Mattias Adolfsson, miljösamordnare på Higabgruppen.

- I den bästa av världar skulle det inte användas något byggmaterial som är skadligt. Dit har vi inte kommit ännu, men miljöklassning är ett steg på vägen och vi på Sunda Hus forstätter vårt jobb för att morgondagens hus ska bli sunda, avslutar Kjell Isacson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige