Image

Nytt rekordår trots uselt fjärde kvartal

RAPPORTER Nu är årets transaktionsvolym på den svenska fastighetsmarknaden högre än summan för 2007. Tack vare Vasakronan-affären förstås. Men under det sista kvartalet har volymen sjunkit med 80 procent.
Publicerad den 19 December 2008

Under 2008 har fastigheter till ett värde av 141 miljarder kronor bytt ägare fram till torsdagen, enligt fastighetsrådgivaren DTZ.

Det kan jämföras med fjolårets transaktionsvolym om 140 miljarder kronor.
Den rekordhöga transaktionsvolymen kan till stor del förklaras av Vasakronan-affären i juli. Förutom AP Fastigheters köp av Vasakronan och vidareförsäljningen till Niam strax därefter, så bidrog Vasakronans separata affärer med Statens Fastighetsverk, Akademiska Hus och Specialfastigheter dessförinnan till att lyfta siffrorna. Summerar man samtliga dessa affärer kommer man upp i en summa om 53 miljarder kronor.

Förutom statliga bolag och institutioner så tillhör bostadsrättsföreningar den köparkategori som i år ökat sin andel av den totala transaktionsvolymen jämfört med tidigare år. Utländska köpare däremot har inte varit lika vanligt förekommande i år som tidigare.

Utländska köpare har i år förvärvat fastigheter för 43 miljarder kronor totalt. Amerikanska Pembrokes köp av kontorsfastigheter i kvarteren Hästen och Putten i Stockholm (7 miljarder kronor) och franska Klépierres, respektive holländska ABP Pension Funds förvärv av handelsfastighetsbolaget Steen & Ström (6,5 miljarder kronor) utgör de största transaktionerna i år.

Samtidigt har antalet större fastighetsaffärer minskat jämfört med tidigare år. Under 2008 har 14 miljardaffärer slutits, vilket kan jämföras med 25 stycken under 2007 respektive 29 stycken under 2006.

Sett över året har transaktionsvolymerna fluktuerat kraftigt. Efter en stark inledning på året föll volymen tillbaka något under det andra kvartalet för att sedan återhämta sig igen under kvartal tre; detta även om man inte räknar med Vasakronan-försäljningen. Under det fjärde kvartalet har emellertid såväl antalet affärer som den totala transaktionsvolymen minskat rejält. Jämfört med motsvarande period i fjol, har transaktionsvolymen minskat med nästan 80 procent.

- I år har dock transaktionsaktiviteten ökat veckorna före årsskiftet, och de senaste veckorna har fastigheter för över fyra miljarder kronor bytt ägare. Intressant är också att utländska köpare, främst tyska fastighetsfonder, svarat upp mot två miljarder av dessa förvärv, säger Jan Rosengren, Head of Acquisition på DTZ.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige