Image

Nytt landmärke i Nacka

ARKITEKTUR "En spektakulär arkitektur med industrikänsla" - så beskriver juryn det vinnande förslage från Sweco i tävlingen om vad som ska ersätta men associera till de historiska silonbyggnaderna på Kvarnholmen. Här, i Nacka kommun och mitt i Stockholms inlopp, planeras fem tolvvåningshus med omkring 200 lägenheter.
Publicerad den 21 September 2009

- Det var, trots många bra förslag, en enig jury, säger Martin Asp, vd för Kvarnholmens Utvecklings AB, KUAB.

- Sweco presenterade ett förslag i världsklass. De har lyckats med det svåra konststycket att bevara industriminnet från de historiska silobyggnaderna med en modern och nyskapande arkitektur.

Det är Kvarnholmens gamla silobyggnader från 1926 som delvis ska ersättas med nya bostadshus. Exploatören, KUAB, arrangerade därför ett parallellt uppdrag dit fyra arkitektkontor kvalificerade sig, där uppdraget var att skapa en "signaturbyggnad värdig sin placering i Stockholms inlopp och samtidigt ta hänsyn till de kulturhistoriska värdena".

Juryn har bestått av deltagare från Nacka kommun, antikvarier och fristående arkitekter. Motiveringen lyder: "De tydliga riktningarna, storskaligheten och den starka vertikaliteten hos silokomplexet har fått prägla de nya byggnaderna, som sammantaget bildar en signaturbyggnad, ett attraktivt landmärke som kan upplevas även från långt håll. Under dygnets mörka timmar kommer de många glasade inslagen i form av fönsterrader, tornvåningar, trapphus och spänger att lysa upp Kvarnholmens östra del."

Nu inleds arbetet med detaljplanen för silo-området med målet att ha en lagakraftvunnen plan under 2010.

Kortfakta Kvarnholmen
# Kvarnholmen ägs av Kvarnholmen Utvecklings AB, ett samarbete mellan JM och KF Fastigheter.
# Ligger i Nacka
# 300 000 kvadratmeter bostäder och arbetsplatser
# 2 100 bostäder
# 4 500 boende
# Grundskola för 700 elever

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

AI förändrar hela spelplanen för bygg- och fastighetsbranschen

Teknik Den pågående och framtida AI-transformationen påverkar dagens affärsmodeller och formar framtidens affärer. Utmaningarna är lika många som fallgroparna. Vilka investeringar bör man göra? Lisa Anger, CDO på Semrén & Månsson, menar att vi befinner oss i en både extremt spännande och utmanande tid. – Utvecklingen skenar fram, samtidigt som den aldrig mer kommer att gå så här långsamt. AI kommer att förändra spelplanen för hela fastighetsbranschen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige