Image

Nytt bråk om postboxarna

POLITIK Nu har ett nytt bråk blossat upp om postboxarna. Forum För Fastighetsboxar (FFF) anser att HSB sprider felaktig information. HSB å sin sida anser att FFF:s synpunkter är märkliga.
Publicerad den 24 September 2008

- FFF anser att HSB sprider felaktig information när vi i tidningen HSB Uppdraget (en tidning till styrelseledamöter i HSB:s bostadsrättsföreningar runt om i Sverige) förklarat att införande av postboxar inte är något absolut tvång. Som vi uppfattat PTS finns det inget sådant tvång och därför är FFF:s synpunkter märkliga. Vi kräver nu att PTS tydligt redovisar vilka regler som gäller. Alla fastighetsägare och hushåll måste få veta om Posten kan vägra dela ut post i deras hus om man inte följt rådet att installera postboxar senast 1 januari 2011 säger Kent-Olof Stigh, ordförande i HSB Riksförbund.

Tvånget handlar egentligen om vilken rätt Posten har att vägra dela ut post om det inte finns postboxar installerade den 1 januari 2011.

- Det som vi informerar våra bostadsrättsföreningar är helt och hållet hämtat från PTS egen promemoria som presenterades på försommaren där man på regeringens uppdrag skulle klargöra vilka regler som gäller, säger Kent-Olof Stigh och hänvisar till att PTS i sin utredning skriver att det aldrig har varit avsikten att boende i samtliga fastigheter som saknar postboxar ska kunna tvingas hämta sin egen post.

- Tvärtom skriver PTS att vägran att dela ut post enbart är en sista utväg och en \″selektiv\″ åtgärd där man måste väga in de boendes egna möjligheter att själva påverka införandet av postboxar. Jag kan inte förstå detta på annat sätt än att det inte finns något allmänt tvång på att införa postboxar, säger Kent-Olof Stigh som hänvisar till att samma tolkning gjorts av övriga bostadsorganisationer och många journalister som rapporterade om innehållet i PTS-utredningen.

PTS skriver att Posten också kommer att ha rätt att vägra dela ut post i nybyggda hus om fastighetsägaren inte har installerat postboxar.
- Vi i HSB har sedan många år som standard att installera postboxar i vår nyproduktion och i totalrenoverade hus. Jag har personligen framfört det till Forum För Fastighetsboxar och att vi i HSB medverkar till att boxar installeras även i det befintliga bostadsbeståndet, men att det då är rimligt att detta sker i anslutning till att den aktuella fastigheten/byggnaden blir föremål för renovering/upprustning, vilket givetvis kan komma att dröja ett antal år framöver, säger Kent-Olof Stigh

- Det är mycket märkligt att postoperatörerna nu via sin organisation Forum För Fastighetsboxar vill inta rollen av att vara överdomare beträffande vad som är rätt eller fel när det gäller hur man ska tolka formuleringar som kommer från myndigheten PTS. Pressmeddelandet från Forum För Fastighetsboxar skapar förnyad oklarhet om vad som egentligen gäller i sakfrågan och därför begär jag nu att PTS omedelbart och mer tydligt klargör förhållandet mellan det allmänna rådet och Postens utdelningplikt så att olika aktörer kan veta vad som gäller.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige