Image

Nyfosa delas ut under Q4

Bolag En extra bolagsstämma väntas besluta att Hemfosa delar ut Nyfosa till aktieägarna under fjärde kvartalet. Nyfosa kommunicerar nu mål och utdelningspolicy.
Publicerad den 22 Augusti 2018

– En delning av koncernen i två noterade bolag är ett logiskt nästa steg för Hemfosa, där respektive verksamhetsområde på egna ben ges utrymme att öka konkurrenskraften, skapa ytterligare driv och effektivitet i organisationerna samt stärka möjligheterna för tillväxt. I två starka och specialiserade bolag får vi bästa möjliga förutsättningar att skapa värde för alla våra intressenter, säger Bengt Kjell, styrelseordförande i Hemfosa.

Nyfosa är ett transaktionsintensivt och opportunistiskt fastighetsbolag där affären är i fokus. Bolagets affärsidé bygger på ett aktivt deltagande på den svenska transaktionsmarknaden kombinerat med en investeringsstrategi som är föränderlig med fastighetsmarknaden, det vill säga som inte begränsas av vare sig fastighetskategori, region, transaktionsstorlek eller innehavstid. Med denna investerings¬strategi, en effektiv och marknadsnära organisation med dokumenterad transaktionsvana samt erfarenhet från att bedöma och värdera risker har Nyfosa goda förutsättningar att genomföra värdeskapande investeringar och därmed skapa ett fastighetsbestånd med hög och stabil avkastning.

Per den 30 juni 2018 motsvarade Nyfosas fastighetsbestånd ett värde om 12,4 miljarder kronor, omfattade en uthyrningsbar yta om 1 130 000 kvadratmeter och bestod i huvudsak av kontor i tillväxtkommuner samt logistik- och lagerlokaler vid transportknutpunkter i hela Sverige.

Nyfosas styrelse har antagit nedanstående finansiella mål och riskbegränsningar samt utdelningspolicy för Nyfosa.

Övergripande mål: Generera en långsiktigt hög och stabil avkastning med fokus på tillväxt.

Tillväxtmål: Tillväxt i resultat och fastighetsbestånd om minst 20 procent per år upp till ett totalt fastighetsvärde om 25 MDSEK (exklusive andelar i joint ventures).

Resultatmål: Minst 15 procent avkastning på eget kapital över tid, före betald skatt.

Finansiella riskbegränsningar: Soliditeten ska långsiktigt uppgå till minst 25 procent. Belåningsgraden ska ej överstiga 65 procent. Räntetäckningsgraden ska ej understiga två gånger.

Utdelningspolicy: Vinsterna återinvesteras för att ta tillvara affärsmöjligheter och uppnå tillväxtmålet om ett totalt fastighetsvärde på 25 MDSEK, därefter avses det utdelningsgrundande resultatet i huvudsak distribueras till ägarna i form av utdelning, inlösen och/eller återköp av aktier.

En extra bolagsstämma i Hemfosa kommer att hållas torsdagen den 13 septemberför att behandla styrelsens förslag om utdelning av Nyfosaaktier till befintliga Hemfosaägare.

Hemfosa exklusive Nyfosa hade per den 30 juni 2018 en fastighetsportfölj av samhällsfastigheter med ett värde om 33,9 miljarder kronor, med hyresgäster såsom skolor, myndigheter, rättsväsende och vård/omsorg i Sverige, Norge och Finland.

Hemfosas finansiella mål och utdelningspolicy kommer att ses över av bolagets styrelse och ledning samt anpassas efter bolagets verksamhet efter genomförd delning och utdelning av samtliga aktier i Nyfosa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige