Image

Nya köpmönster på den svenska marknaden

RAPPORTER Transaktionsvolymen på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden är fortsatt låg, och uppgick till 30 miljarder kronor de tre första kvartalen i år. För första gången början på 2000-talet är de svenska aktörerna nettoköpare. Detta enligt en rapport från Savills.
Publicerad den 30 September 2009

Affärerna under året har uppgått till cirka en tredjedel av den genomsnittliga storleken jämfört med tidigare år.

- Transaktionsvolymerna är låga men antalet affärer ganska många. I flera sammanhang förefaller nu köpare och säljare ha en ökad samsyn hur fastigheter ska prissättas och vi förväntar oss en viss förhöjd aktivitet under sista kvartalet. Begränsad tillgång på lån hämmar dock fortfarande transaktionsmarknaden, säger Martin Tufvesson, vd Savills Sweden till Fastighetssverige.

Det står också klart att andelen utländska köpare har minskat kraftigt under 2008 och 2009. Om man studerar de olika aktörerna i detalj så framkommer att de svenska aktörerna är nettoköpare för första gången sedan innan början på 2000-talet, skriver Savills.

Mönstret avseende typ av fastigheter som omsätts har ändrats markant under 2009. I korthet har marknaden förändrats på följande sätt:

Andelen överlåtelser av bostadshyreshus har ökat kraftigt dels som ett direkt resultat av en fortsatt hög takt i allmännyttans försäljningar till bostadsrättsföreningar, men också ett stort intresse för bostäder som placering, då de är lättare att finansiera och upplevs ha låg risk. Även om man rensar för försäljningar till bostadsrättsföreningar så svarar bostäderna för en tredjedel av transaktionsvolymen.

Andelen handelsfastigheter som omsatts under 2009 har minskat mycket kraftigt som ett resultat av att mycket få större portföljer med detaljhandelsfastigheter har sålts, vilket är en stor skillnad från föregående år. Vidare har synen på risk förändrats avseende handelsfastigheter som tidigare såg som ett säkert tillgångsslag med låg hyres- och vakansrisk.

Hotellandelen har ökat under året som ett resultat av ett fåtal större hotellöverlåtelser, bland annat hotell Radisson SAS Royal Viking i Stockholm och First Hotel G i Göteborg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige