En Q-märkning är ett beslut på kommunnivå, en bestämmelse i en kommunal detaljplan som ger skydd åt byggnader eller bebyggelser inom detaljplanens område.
Planarbetet i Visby har pågått i flera år.
- Visby som världsarv måste ha ett långsiktigt skydd men det ska vara ett skydd som också ger möjlighet till utveckling, samtidigt med ett bevarande, säger biträdande stadsarkitekt Lars Grönberg till Gotlands Allehanda.
1 043 fastigheter omfattas av den nya detaljplanen och när den väl är klubbad, har man samtidigt upphävt 42 gamla detaljplaner och 280 så kallade fastighetsplaner, enligt tidningen.
Q-märkningen innebär bland annat att:
"All lovprövning inom området görs med utgångspunkt i de riktlinjer som anges i byggnadsordningen. Parkernas och trädgårdarnas karaktär ska bevaras och skötseln utföras med hänsyn till den värdefulla miljön\″.
Om en förändring ska göras på en byggnad kan kommunen nu kräva en antikvarisk förundersökning innan man överväger bygglov.
- Det kan alltså bli lite mer komplicerat att ändra på en byggnad. Vi inför en höjning av bygglovsplikten också. Meningen är att man inte hur som helst kan ändra fasader eller tak, säger Lars Grönberg till Gotlands Allehanda.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.