Image

Ny unik plan Q-märker Visby innerstad

STADSUTVECKLING En unik detaljplan ställs ut i maj. Planen omfattar drygt tusen fastigheter och q-märker hela Visby innerstad.
Publicerad den 14 April 2009

En Q-märkning är ett beslut på kommunnivå, en bestämmelse i en kommunal detaljplan som ger skydd åt byggnader eller bebyggelser inom detaljplanens område.

Planarbetet i Visby har pågått i flera år.

- Visby som världsarv måste ha ett långsiktigt skydd men det ska vara ett skydd som också ger möjlighet till utveckling, samtidigt med ett bevarande, säger biträdande stadsarkitekt Lars Grönberg till Gotlands Allehanda.

1 043 fastigheter omfattas av den nya detaljplanen och när den väl är klubbad, har man samtidigt upphävt 42 gamla detaljplaner och 280 så kallade fastighetsplaner, enligt tidningen.

Q-märkningen innebär bland annat att:
"All lovprövning inom området görs med utgångspunkt i de riktlinjer som anges i byggnadsordningen. Parkernas och trädgårdarnas karaktär ska bevaras och skötseln utföras med hänsyn till den värdefulla miljön\″.

Om en förändring ska göras på en byggnad kan kommunen nu kräva en antikvarisk förundersökning innan man överväger bygglov.

- Det kan alltså bli lite mer komplicerat att ändra på en byggnad. Vi inför en höjning av bygglovsplikten också. Meningen är att man inte hur som helst kan ändra fasader eller tak, säger Lars Grönberg till Gotlands Allehanda.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är arkitektbolagen med flest projekt och högst intäkter

Bolag Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta som Fastighetssverige tagit del av. Här kan du bland annat läsa om vilka arkitektbolag som toppar listorna över antal projekt och högst intäkter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige