Image

Ny maskinhall i världsarv

BYGG Statens fastighetsverk har uppfört en ny maskinhall vid Ottenby kungsgård. Hallen, som är ritad av Håkan Ekerå, är utformad så att den helt smälter in i den kulturhistoriska miljön. Ottenby kungsgård anlades av Gustav Vasa för att förse bland annat slotten i Kalmar och Borgholm med livsmedel. Gården är skyddad som statligt byggnadsminne sedan 1935 och är en av de trettiotal kungsgårdar som ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk.
Publicerad den 15 Januari 2010

Vid Ottenby kungsgård bedrivs ett modernt lantbruk med 450 mjölkkor, 200 dikor och ungdjur och en betesareal på 1200 hektar. Till det kommer en areal på 800 hektar där det odlas majs, vallväxter och spannmål.

- Det har varit oerhört viktigt att vi har kunnat kombinera det moderna landbrukets krav med de mycket speciella krav som den känsliga historiska miljön ställer, säger fastighetschef Pär Färdmo vid Statens fastighetsverk.

Maskinhallen är den senaste i raden av investeringar som Statens fastighetsverk gjort vid Ottenby för att möjliggöra ett effektivt lantbruk och därmed bevara det öppna odlingslandskapet.

- Odlingslandskapet vid Ottenby är upptaget på Unescos lista över omistliga världsarv, och vi känner därför ett stort ansvar, säger Per Sandberg, jordbruksförvaltare vid Statens fastighetsverk.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige