I prognosen skriver Newsec:
“Finanskrisen 2008 var ett paradigmskifte där 15 år av kraftig exportledd tillväxt övergick i skuldreducering och svag ekonomisk utveckling. Efter en svag global återhämtning är vi nu åter i lågkonjunktur och det närmaste året kommer att karakteriseras av fortsatt oro på finansmarknaden, finanspolitisk åtstramning, politiska låsningar i USA samt ekonomisk inbromsning i Asien och Latinamerika.”
”Den svaga globala tillväxten håller nere kapacitetsutnyttjandet och därmed både realräntor och inflation. Trots att arbetslösheten ligger på historsikt höga nivåer både i Europa och USA, kommer västvärlden enligt Newsecs huvudscenario inte fastna i en utdragen stagnation. Anledningen är att allmänheten inte kommer att acceptera fortsatt hög arbetslöshet och svag tillväxt. De kommer att kräva fler arbeten av sina politiker och politikerna kommer att göra allt de kan för att leverera.
I och med att förmågan till finanspolitiska stimulanser är begränsad ökar detta pressen på västvärldens centralbanker. Tillväxt och sysselsättning kommer att skapas genom fortsatt expansiv penningpolitik där centralbankerna, utöver inflationen, till allt större del beaktar faktorer som kapacitetsutnyttjande och arbetslöshet. Med en bredare målformulering kan en något högre inflation accepteras, vilket i sin tur medför att tillväxten på sikt tar fart.”
“Under de närmast följande åren fortsätter kombinationen av lokal tillväxt med låga globala räntor skapa goda förutsättningarna för den svenska fastighetsmarknaden. På tre till fem års sikt kommer dock det globala skiftet med högre inflation och starkare tillväxt att förändra kapitalförvaltarnas spelplan. Tillväxten kommer att driva upp realräntorna från dagens rekordlåga nivåer mot det historiska snittet på 1,5-2 procent, medan ett högre globalt inflationstryck pressar upp de nominella långräntorna mot 4-procentnivån. På fastighetsmarknaden slår detta huvudsakligen igenom på tre sätt:
• Starkare tillväxt och högre inflation ökar hyrestillväxten.
• Förutsättningarna för aktier och obligationer förbättras, vilket gör att fastigheters unika förmåga att generera real tillväxt reduceras.
• Fastighetssegment med låga direktavkastningskrav påverkas mest."
- Sammantaget gör detta att de bäst avkastande fastigheterna på lång sikt är de med en kombination av stabila kassaflöden och något högre direktavkastningskrav, säger Arvid Lindqvist, chefsekonom på Newsec.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Teknik Pattern är plattformen som vill förstå fastigheter och områden. Gör man det tillräckligt bra kan man nämligen göra förutsägelser om utvecklingen framåt och då kanske det också går att göra platsutveckling mer hållbar. Fastighetssverige har intervjuat Daniel Emgård, affärsutvecklare på Pattern. – Kan man förstå fastigheterna i det sammanhang de ligger i, den påverkan de har och hur de utvecklas – då blir det spännande på riktigt!
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.