Image
Fredriksberg.
Fredriksberg. Bild: SARC Architects

NCC säljer kontorsprojekt i Helsingfors för 680 miljoner

Transaktioner NCC säljer B- och C-byggnaderna i kontorsprojektet Fredriksberg i Konepaja, Helsingfors, för cirka 680 miljoner kronor till tyska Kanam Grund Group och deras fond Leading Cities Invest.
Publicerad den 18 December 2019

– Vi har utvecklat ett unikt kontorsprojekt i Fredriksberg med modern, hållbar design, och ett attraktivt serviceutbud. Vi är mycket glada över att få samarbeta med KanAm-koncernen. Det är roligt att de har valt det här projektet som sin första investering i Finland, i ett av Helsingfors mest attraktiva områden, säger Petri Bergström, chef för NCC Property Development i Finland.

KanAm Grund Group, med huvudkontor i Frankfurt, är ett internationellt fastighetsbolag. Fastighetsfonden Leading Cities Invest, är en del av KanAm Grund Group och finns numer även i Helsingfors.

Konepaja-området i Helsingfors betecknas som industri- och kulturmiljö av riksintresse.
– Fredriksberg handlar inte bara om kontorsbyggnader. Det är en mötesplats för både Helsingforsbor och besökare. Området speglar verkligen vår vision att skapa levande platser i levande städer, säger Yirui Jiang, chef för fastighetsutveckling och projektstyrning på NCC i Finland.

NCC utvecklar området i fyra etapper. Fredriksberg A slutfördes och såldes till Swiss Life Asset Managers under hösten 2018. Andra och tredje etappen, Fredriksberg B och C, har påbörjats och beräknas stå klara under andra kvartalet 2020. De omfattar totalt cirka 11 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta för kontor och handel. Arbetet med slutetappen D förväntas inledas direkt efter slutförandet av B och C.

Vid försäljningen uppgår uthyrningsgraden till 40 procent och NCC lämnar hyresgarantier i två år för outhyrda ytor i samband med försäljningen. Affären genomförs som en bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 680 miljoner kronor.

Försäljningen ger en positiv resultatpåverkan i det andra kvartalet 2020 i affärsområde NCC Property Development. Transaktionen ger en positiv effekt på kassaflödet under det fjärde kvartalet 2019, eftersom transaktionen innehåller en större förskottsbetalning.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Analytiker: SBB står inte och faller med Ilija Batljan

Bolag Arctic Securities analytiker Anna-Karin Hempel resonerar kring vad som sker i företaget, vad som är viktigt att titta på framöver och var osäkerheten är som störst. Hon ger också för Fastighetssverige ett konkret råd hur man ska göra med aktien.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY