Image

NCC renoverar för 112 miljoner kronor

BYGG NCC Construction Sverige fortsätter renovera lägenheter för Väsbyhem i Upplands Väsby. I denna etapp kombineras renoveringen av 100 lägenheter med åtgärder som mer än halverar bostädernas energibehov. Det är en ny insats för miljonprogrammet i Sverige och inleder NCC:s nya koncept \"Hållbar renovering\". Ordern är värd 112 miljoner kronor.
Publicerad den 14 April 2010

Sedan 2007 rustar NCC upp lägenheter från 1960-talet för Väsbyhem. Hittills är 550 av 1000 bostäder renoverade. De hundra lägenheterna i området Sigma får även ett lägre energibehov.

- Att mer än halvera energianvändningen i miljonprogramshus är ovanligt. Omfattande energibesparing i samband med renovering är kostnadseffektivt och gynnar både ekonomi och miljö, säger Per Möller, entreprenadchef på NCC Construction Stockholm/Mälardalen.

Energianvändningen sänks från drygt 170 kilowattimmar per kvadratmeter och år till 75 kWh/kvadratmeter och år, vilket är långt under kraven för nyproduktion. Besparingen uppnås genom en kraftig tilläggsisolering på fasad och i tak. Ventilationen byts till moderna FTX-system med högeffektiv energiåtervinning. Nya fönster har en isoleringsförmåga som motsvarar kraven för passivhus.

- Beslutet att införa ett krav på en maximal energiförbrukning om 75 kWh/kvadratmeter och år, i både vår nyproduktion och i förnyelsen av vårt gamla bostadsbestånd, är strategiskt. Det grundar sig i ett ekonomiskt perspektiv, men även på ett genuint ansvarstagande för klimatet, säger Väsbyhems vd Ulf Dohnhammar.

I \"Hållbar renovering\" utvecklar kund och NCC i partneringsamarbete ett relevant paket med åtgärder som ger lönsamma synergieffekter mellan renovering, energieffektivisering och underhåll. Synergieffekterna kan vara förutsättningen för renovering om ekonomin är begränsad.

Renoveringen omfattar även byte av VA-stammar, el och ytskikt, upprustning av kök och badrum, säkerhetsdörrar, isolering och dränering av källare, med mera. Etappen har påbörjats och pågår i ett år. Totalt sysselsätts 80 personer varav 40 NCC-anställda. Hela projektet pågår till 2013/2014.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige