Image

Nationella riktlinjer för miljöbyggande

MILJÖ Kretsloppsrådet och Miljöstyrningsrådet har påbörjat ett samarbete om att ta fram ett program med nationella riktlinjer för miljöanpassat byggande. Programmet beskriver bygg- och fastighetssektorns tolkning av Miljöbalkens krav.
Publicerad den 17 September 2008

I programmet ska en lägsta miljönivå sättas som talar om vilka krav olika aktörer ska kunna ställa på varandra och vad konsumenter kan förvänta sig vad gäller miljöanpassning. Programmet ska också hjälpa kommuner som ska skriva exploateringsavtal, som med hjälp av miljöprogrammet slipper ta fram egna strategier. Centralt i programmet blir förslag till miljökrav som kan ställas vid upphandling inför nybyggnad av bostäder. Dessa kommer att remissbehandlas via Miljöstyrningsrådets upphandlingsarbete.

- Att bygga på ett hållbart sätt är en prioriterad fråga i de flesta kommuner, säger Kretsloppsrådets ordförande Ulrika Francke. Detta innebär att man i samband med nybyggnad måste ställa långt gående miljökrav. Byggplanering, produktion och förvaltning måste miljöanpassas. Energieffektiv drift med låga koldioxidutsläpp ska prioriteras, för att byggnaden ska ge minimal hälso- och miljöpåverkan.

I det nationella miljöprogram för byggsektorn som nu tas fram av Kretsloppsrådet och Miljöstyrningsrådet ska byggsektorns egna riktlinjer ligga till grund för miljökrav på nya byggnader och vid nyexploatering. Riktlinjerna bygger på det \″Program för Miljöanpassat byggande vid nybyggnad\″ som Stockholms stad har utvecklat i samarbete med företrädare för byggbranschen. Dessutom kommer programmet att föreslå miljökrav på olika nivåer som kan ställas vid upphandling av nybyggnad av bostäder. Miljökraven kan användas av kommuner som vill hållbarhetsanpassa sitt byggande och fungerar också som riktlinje för leverantörer som vill miljöanpassa sin verksamhet.

- Vårt arbete sker i en dialog mellan sektorns aktörer, ett flertal kommuner samt ett antal högskolor i landet, säger Miljöstyrningsrådets vd Sven-Olof Ryding. När arbetet är klart kommer programmet att fungera som nationella riktlinjer för kommuner som vill ställa miljökrav vid nybyggnad.

En första utgåva av nationella riktlinjer avses publiceras under december 2008 och i denna kommer nybyggnad av bostäder att behandlas. Projektet inkluderar alla delar i byggprocessen från planering till förvaltning.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige