Image

Namnet klart för Stockholms nya landmärke

SVERIGE Stockholm Waterfront döptes på tisdagen i en ceremoni med rök och damm av Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Mikael Söderlund.
Publicerad den 11 December 2007

Fastighetsprojektet Stockholm Waterfront är redan nu en kommersiell framgång. Hotellet och kongressanläggningen har förvärvats av det norska försäkringsbolaget Vital och ett tjugoårigt hyresavtal är tecknat med Rezidor. Kontorskomplexet är köpt av det tyska försäkringsbolaget MEAG, som kommer att tillträda fastigheten sommaren 2009 då kontorsbygget är klart. Uthyrningen kommer att skötas av Jones Lang LaSalle.

– Stockholm Waterfront kommer att bli det nya landmärket här i staden. Vi får en spektakulär vy med den fantastiska kongressanläggningen som hela områdets krona. Läget mellan World Trade Center och Stadshuset, och med Centralstationen och Arlanda Express alldeles bredvid, gör att Stockholm förstärker sin internationella attraktionskraft på ett sätt som är svårt att överskatta. Det här är bra för oss alla i hela stockholmsregionen. Det understryker också att Stockholm är ”the Capital of Scandinavia”, säger Mikael Söderlund i sitt doptal.

Vital är redan idag en stor fastighetsägare i Stockholm. Företaget äger och förvaltar till exempel Kista Galleria och Spårvagnshallarna i Stockholm. MEAG är däremot en ny aktör på den svenska fastighetsmarknaden. Förvärvet av kontorsdelen i Stockholm Waterfront är den första fastighetsinvestering som MEAG gör i Sverige.

Säljare är det konsortium som köpte fastigheten från Stockholm stad i maj 2006: Jarl Asset Management, Niam Fund III och Carval Investors.

– Huvudmålet i varje byggprojekt är att hitta en långsiktig ägare och förvaltare. Att vi redan nu gjort det, innan ens rivningen av den nuvarande byggnaden var påbörjad, är inget mindre än en succé och visar på projektets styrka. I de flesta fall görs detta betydligt senare i processen. Vår uppgift är att utveckla och färdigställa projektet, inte att vara framtida förvaltare av byggnaderna, säger Christer Olofsson vid Jarl Asset Management och initiativtagare till hela projektet.

Stockholm Waterfront har ritats av arkitektbyrån White, med Bengt Svensson som huvudansvarig arkitekt. PEAB har fått byggkontraktet, som är värt 1,4 miljarder kronor.

För att tydliggöra den internationella inriktningen på verksamheterna i den nya anläggningen har de olika delarna getts internationella namn. Det samlande begreppet är Stockholm Waterfront. Hotellet heter Park Inn Stockholm Waterfront och kongressanläggningen Stockholm Waterfront Congress Centre. Kontorskomplexet, som är en H-formad byggnad heter Waterfront Building.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter miljardförvärvet – här vill Revelop växa med nya fonden

Bolag Revelop gör sina första förvärv med nya fonden Revelop VI. Efter miljardaffären berättar Revelops vd Thomas Sipos vad man letar efter för fastigheter, på vilka marknader man vill investera, det gynnsamma marknadsläget och om det internationella intresset för fonden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige