Image

Micasa bygger etniskt boende

BOSTÄDER Efterfrågan på etniska senior- och omsorgsboenden ökar i Stockholm. Micasa Fastigheter - Stockholms stads fastighetsbolag som är specialiserat på senior- och omsorgsbostäder – bygger nu ett persiskt boende med 18 lägenheter i Tensta. De senaste åren har ett flertal etniska seniorboenden skapats.
Publicerad den 15 December 2008

Behoven av seniorbostäder ökar nu när 40-talisterna blir äldre. Enligt en färsk undersökning* från stadens utrednings- och statistikkontor är 53 procent av stockholmarna i åldersgruppen 50+ intresserade av att flytta till ett seniorboende. Bland första generationens invandrade svenskar finns också ett stort intresse för seniorbostäder och andra omsorgsboenden med olika etniska inriktningar.

– Vi får allt fler förfrågningar om etniskt boende från olika grupper. Många äldre med utländskt ursprung får problem med svenska språket på ålderns höst – att få tala sitt modersmål och bo nära andra från samma kultur ger en viktig trygghet, säger Anders Nordstrand, vd för Micasa Fastigheter, som ansvarar för stadens omsorgsfastigheter.

Sedan 2005 har man byggt om 276 lägenheter till seniorbostäder och de närmaste åren ska ytterligare cirka 400 seniorbostäder skapas för Stockholms åldrande befolkning.

Inom Micasa fastighetsbestånd finns redan ett finskt vård- och omsorgsboende samt ett estniskt och ett ungerskt seniorboende med sammanlagt 48 lägenheter. Nu bygger Micasa ett persiskt boende i Tensta servicehus. Vårdföretaget Kavat vård ska stå för driften och inflyttningen beräknas börja om cirka ett år.

– Det ska kännas som att komma hem, till ett persiskt hem, för dem som flyttar in. Vi kommer att anställa persisktalande personal och dessutom anpassar vi inredningen, maten och utbudet av aktiviteter utifrån den persiska kulturen. I lokalerna kommer vi också att anlägga ett bönerum, säger Catharina Tavakolinia, vd för Kavat vård.

* Undersökningen baseras på telefonintervjuer med 400 slumpmässigt utvalda Stockholmare i åldersgruppen 50-90 år.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige