Image

Maths O irriterad på PWC

AFFÄRER Revisionsfirman Öhrlings Pricewaterhouse Coopers sitter på två stolar i striden om Maths O Sundqvists tillgångar – dels som revisor i Sundqvists bolag, och dels har bolaget hjälpt Riksgälden att värdera hans företagsgrupp i en värdering av Carnegie Investment Bank.
Publicerad den 25 Februari 2009

- Jag har skrivit till Öhrlings PWC och vill ha förklaringar på det här, säger Maths O Sundqvist till Dagens Industri.

Öhrlings PricewaterhouseCoopers var revisor åt Norrrvidden med dotterbolag, som äger merparten av Maths O Sundqvists fastigheter.

När sedan Riksgälden begärde en värdering av Carnegie Investment Bank, och värderingen också kom att gälla Carnegies pant på aktierna i ägarbolaget Skrindan, kom PWC att arbeta både för och emot Sundqvist, skriver tidningen.

Öhrlings PWC:s vd Mikael Eriksson medger att bolaget haft uppdrag från båda sidorna, men menar att man klarat att hålla isär uppdragen.

- Ja, vi hade två olika uppdrag. När vi får den typen av uppdrag prövar vi vårt oberoende enligt en analysmodell, det har vi gjort i det här fallet också, säger vd Mikael Eriksson till Dagens Industri.

- Vi fick uppdraget av Riksgälden att värdera Carnegie Bank. Det är en bit längre ned i kedjan som vi kommer till Norrvidden, säger han.

- Vi har gjort vår analys och kommit fram till att det här är vattentäta skott och att vi kunde göra det här jobbet,

I ett brev till Öhrlings PricewaterhouseCoopers skriver Maths O Sundqvist, enligt DI:
\″Vid de diskussioner vi fört med företrädare för Carnegie/Riksgäldskontoret med anledning av mitt kreditengagemang har värderingen åberopats. Man har då framfört att värderingen anger att Skrindankoncernen saknar värde.\″

\″Jag tycker att det är ofattbart att:
# PWC som vår revisor kan medverka till värderingen.
# PWC kommer till slutsatsen att Skrindan saknar värde.
# PWC genom värderingen vill medverka till förödande konsekvenser för mig personligen.\″

När DTZ och NAI Svefa värderade Norrviddens och Fabös fastigheter i oktober kom de fram till ett övervärde på 1,3 miljarder kronor i fastigheterna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige