Image

Lunds första Green Building klar

ENERGI Skanskas nya kontorshus Forskaren 3, som byggts för Ericsson, invid Ideon är nu färdigbyggt och blir först ut i Lund med miljömärkningen EU Green Building. Tema Arkitekter projekterade fastigheten.
Publicerad den 27 November 2009

- Vi är mycket stolta över att Forskaren 3 blir Lunds första Green Building och därmed den grönaste kontorsfastigheten i staden, säger Marie Persson, projektchef på Skanska Öresund.

- Det är förstås mycket kompetensutvecklande att vara delaktig i ett så här ambitiöst projekt i praktiken, säger Agneta Åkesson, ansvarig arkitekt på Tema. Vad som är speciellt glädjande är att miljömålen har kunnat uppnås utan att vi för den skull måste bygga en kub. Vi har inte behövt ändra vår grundlayout, utan kunnat göra det vi ville från början med husen.

- Sony Ericssons mål är att minska koldioxidutsläppen med 20 procent fram till 2015 från våra arbetsplatser och resor. Mer miljövänliga kontorshus är en viktig del för att uppnå dessa mål, säger Mats Pellbäck Scharp, miljöchef på Sony Ericsson.

Energieffektivitet och miljöhänsyn genomsyrar den nya kontorsfastigheten i Lund. En lång rad åtgärder gör att energianvändningen blir 40 procent lägre än Boverkets normer, vilket mer än väl uppfyller kravet på minst 25 procents sänkning för märkning enligt EU Green Building. Stort fokus har lagts på att skapa energieffektiv ventilation och effektiv värmeåtervinning. Huset är också byggt med ett tätt och välisolerat klimatskal.

Därutöver har stora insatser gjorts för att förbättra fastighetens miljöpåverkan. Som exempel kan nämnas att fastigheten enbart använder miljövänlig fjärrvärme och fjärrkyla. Stor vikt har lagts på inomhusklimatet med ökade luftflöden, fokus på material med låg emission och på att alla arbetsplatser får ta del av dagsljus och utsikt. Huset är dessutom halogenfritt.

Den nyligen uppförda kontorsfastigheten är fördelad på två huskroppar i fyra plan med källare under delar av husen och omfattar totalt cirka 12 000 kvadratmeter. De båda husen är fullt uthyrda till Sony Ericsson Mobile Communication och blir i dagarna en arbetsplats för cirka 700 personer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige