Image

Liljewall vinner tävling om kraftvärmeverk i Uppsala

Bygg/Arkitektur "Aros Reflecta" heter det bidrag som den enhälliga juryn utsett till vinnare för Vattenfalls planerade nya kraftvärmeverk i Uppsala. Liljewall Arkitekter AB står bakom förslaget som utsågs i konkurrens med fyra andra bidrag.
Publicerad den 25 Juni 2014
Liljewall vann arkitekttävlingen och kraftvärmeverket i Uppsala. Bild: Liljewall
Liljewall vann arkitekttävlingen och kraftvärmeverket i Uppsala.

I samarbete med Uppsala kommun och Sveriges Arkitekter, bjöd Vattenfall in till en arkitekttävling för utformning av Uppsalas nya biobränsleeldade kraftvärmeverk i Boländerna. Uppsala kommun och Vattenfall samarbetar både i omställningen till en långsiktig, hållbar och konkurrenskraftig energiproduktion och för att utveckla området Boländerna i Uppsala.

Juryn, som bestått av ledamöter från Uppsala kommun, Sveriges Arkitekter och Vattenfall, motiverar sitt beslut:

"En väl sammanhållen anläggning som samverkar med Uppsalas stadssiluett och miljön i Boländerna. Den samlade byggnadsvolymen med sitt enkla mjuka formspråk uttrycker stadsmässighet och förfining av den industriella verksamheten. Färgmässigt hämtas inspiration från såväl Uppsalas signaturbyggnader som från befintliga industribyggnader."

– Det av juryn utsedda förslaget passar väl in i Uppsalas stadssiluett och ger oss en möjlighet att tillsammans med Uppsala kommun bidra i omställningen till en långsiktig, hållbar och konkurrenskraftig energiproduktion, med en halvering av koldioxidutsläppen jämfört med idag. Vattenfall bidrar på det sättet till att säkra fjärrvärmeleveransen i Uppsala, säger Torbjörn Wahlborg, Nordenchef på Vattenfall.

Ett beslut om ett genomförande av projektet fattas tidigast våren 2015, då Vattenfall planerar att ta det slutliga investeringsbeslutet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige