Image

Landic säljer hel portfölj

TRANSAKTIONER Landic Property har i dag ingått avtal om försäljning av elva svenska kontorsfastigheter på 61 500 kvadratmeter för ett sammanlagt pris på 902,5 miljoner kronor. Köpare är det norska fastighetsbolaget Otium AS. De sålda fastigheterna kommer från portföljerna Nordic Light och Landic IX.
Publicerad den 15 April 2008

Försäljningen innebär att Landic Property säljer alla fastigheter i portföljen Nordic Light Sverige. Portföljen innefattar totalt 45 000 kvadratmeter som är fördelade på åtta fastigheter på lika många orter i Sverige; Sundsvall, Västerås, Linköping, Karlstad, Borås, Skövde, Helsingborg och Malmö. Dominerande hyresgäst i samtliga fastigheter är Nordea.

De övriga 15 500 kvadratmeter kommer från portföljen Landic IX och består av tre fastigheter; Mercurius 15 (Gallerian Arkaden) och Fallvinden 3 i Karlstad samt Karl XI Södra 18 i Helsingborg.

För ett år sedan köpte Otium AS Landic Propertys norska portfölj. Även där var Nordea den huvudsakliga hyresgästen. Eftersom Otium AS planerar att växa och öka sitt bestånd i Norden valde Otium AS att växa med sin befintliga hyresgäst Nordea. I och med dagens köp kommer Otium AS att på ett än bättre sätt kunna fokusera på att ge Nordea bästa möjliga service och hitta synergier i hanteringen av Nordeafastigheterna. Detta är Otium AS första köp i Sverige.

- Vi ser att det finns stor potential i dessa fastigheter, och vår plan är att i nära samarbete med våra hyresgäster utveckla fastigheterna ytterligare, säger Knut Holte på Scandinavian Property Group, rådgivare till Otium AS i samband med köpet.

- Landic Property är i Sverige för att stanna. Därför arbetar vi kontinuerligt med att optimera den aktiva fastighetsportföljen, och det är som ett led i detta arbete som vi har valt att sälja dessa fastigheter. Då vår organisation bygger på att administrera större portföljer än Nordic Light når vi inte de stordriftsfördelar som vi uppnår i de andra portföljerna, säger Mats Sterner, vd Landic Property i Sverige.

Landic Propertys rådgivare i affären var Jones Lang LaSalle.

Efter dagens affär äger Landic Propety fastigheter i Sverige till ett värde av ungefär 16 miljarder kronor.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige