Image

Krav på fastighetsboxar slopas

POLITIK Regeringen har beslutat att slopa kraven på införande av fastighetsboxar. På bostadsorganisationerna jublar man, medan man på Forum för Fastighetsboxar är kritiska.
Publicerad den 3 Oktober 2008

De allmänna råden ska upphävas i den del som anger att postoperatören bör förmå fastighetsägare att installera fastighetsboxar till 2011 och om så inte sker ha rätt att hänvisa postmottagare att hämta sin post på ett utlämningsställe. I dagsläget saknar cirka två miljoner hushåll fastighetsboxar vilket innebär att många är berörda av detta.
- Regeringen anser att de allmänna råden inte är förenliga med vad som följer av postregleringen om hur den samhällsomfattande posttjänsten ska tillhandahållas. Det är många berörda som undrar vad som gäller och det behövs därför ett klargörande, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

På bostadsorganisationerna HSB, Fastighetsägarna Sverige, Riksbyggen, Hyresgästföreningen, SABO och SBC är man mycket nöjda med regeringens beslut:
- Det har varit djupt otillfredsställande att fastighetsägare och boende inte i förväg fått veta om Posten verkligen har rätt att vägra dela ut post efter 2011 om fastighetsägaren inte följt det allmänna rådet, säger Åke Johansson, HSB Riksförbund som deltagit i bostadsorganisationernas opinionsarbete i frågan.
På Forum för Fastighetsboxar är däremot tongångarna inte lika muntra.

- Beslutet riskerar att leda till att förutsättningarna för framtidens postservice försämras. Sverige kan bli det enda land i Europa som inte har rustat sin postutdelning inför framtidens utmaningar. De som i slutänden förlorar på detta är postkunderna, säger Lennart Lindberg, chef för Forum för Fastighetsboxar.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige