Image

Kraftigt ökat skydd av statens skogsmark

POLITIK Regeringen skyddar ytterligare 126 000 hektar värdefull skogsmark långsiktigt på Statens fastighetsverks och Fortifikationsverkets marker.
Publicerad den 5 Juni 2009

I propositionen Hållbart skydd av naturområden införs också ett nytt program, Komet, för markägarinitiativ till skydd av skogar med höga naturvärden. Dessutom höjs ersättningsnivåerna för naturreservatsbildning och naturvårdsavtal.

Regeringen bedömer att Riksdagens miljömål om formellt skydd av skogsmark ligger inom räckhåll att nås till år 2010.

- När vi tillträdde 2006 rivstartade vi arbetet med att utveckla nya metoder och arbetssätt för att skydda värdefulla naturområden. Nu presenterar vi en ny politik för att stärka samarbetet med markägarna, öka användningen av naturvårdsavtal och långsiktigt bevarande av statens mark. Det är ett styrkebesked att vi som första regering kan göra bedömningen att det tidigare ouppnåeliga miljömålet för Levande skogar är inom räckhåll till 2010, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

Enligt delmålet ska ytterligare 900 000 hektar skyddsvärd skogsmark undantas från skogsbruk till år 2010. Det innebär att mellan 1999 och 2010 ska 400 000 hektar produktiv skogsmark formellt skyddas. Under de åtta åren från målet sattes fram till 2006 skyddades endast 148 000 hektar formellt och långsiktigt, det vill säga en takt på 18 000-19 000 hektar per år. Med den takten skulle målet inte nås förrän 2020.

I propositionen lägger regeringen flera förslag för att stärka det långsiktiga skyddet av värdefull skog i Sverige:

# Toleransavdraget avskaffas vid bildande av naturreservat och biotopskyddsområden för att underlätta samarbetet mellan länsstyrelserna respektive Skogsstyrelsen och skogsägare. På så sätt ges markägare full ersättning för sin mark och det blir enklare att nå överenskommelser om att skydda värdefulla marker.

# Ett nytt program för markägarinitiativ, Komet, etableras enligt modell från det finska Metso-programmet. Detta ska innehålla förbättrad och riktad information och marknadsföring till markägare i syfte att dessa ska ges större möjligheter att ta initiativ till skydd av områden. Målsättningen är att stärka den lokala förankringen och samverkan genom att markägare själva tar initiativ till bevarandeåtgärder för skydd av naturvärden, särskilt skogar med höga naturvärden.

# Programmet för lokala naturvårdssatsningar (LONA) förnyas. 50 miljoner kronor kommer under 2010 att fördelas av Naturvårdsverket och länsstyrelserna på lokala projekt som kommuner och lokala aktörer kan söka bidrag ifrån.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige