Image

Konkurserna ökade med 15 procent i juli

Sverige De svenska företagskonkurserna ökade med 15 procent i juli, jämfört med samma månad 2011. Sammanlagt är uppgången hittills i år nio procent.
Publicerad den 7 Augusti 2012
Roland Sigbladh. Bild: UC. Bild: UC
Roland Sigbladh. Bild: UC.

Exportindustrin är hårt drabbad, liksom handeln och tjänsteföretagen, som lider av svag inhemsk efterfrågan.

Antalet företagskonkurser uppgick till 472 under juli.

- Den stora konkursökningen i juli var inte helt oväntad. Även om den svenska ekonomin visat sig vara mer motståndskraftig än de flesta trott, drabbas näringslivet av den svaga konjunkturen. Denna har sin främsta förklaring i den europeiska skuldkrisen och det osäkra läge som därmed uppstått. Den svaga privatkonsumtionen och företagens låga investeringsvilja medför lägre efterfrågan på varor och tjänster. Exportindustrin drabbas även av den starka kronkursen, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Konkursuppgången för handeln är hittills i år 13 procent.

- Detaljhandeln dras med lönsamhetsproblem på grund av stort utbud och det osäkra ekonomiska läget som lett till försvagad efterfrågan. Konkurserna i branschen ökade med 8 procent under 2011 och ihop med årets uppgång är det ett ansenligt antal butiker och kedjor som tvingats slå igen. Handeln skulle behöva en snabb stabilisering i den internationella ekonomin som får konsumenterna att våga lätta på plånboken i större utsträckning. Annars riskerar vi att få se fler tomma lokaler i gallerior och köpcentrum, säger Roland Sigbladh.

Geografiskt stod Västra Götaland för en av de största månadsökningarna, och liksom i övriga riket är det detaljhandeln som i huvudsak driver konkursuppgången i länet. Noterbart är också de stora konkursökningarna i Uppsala och Kalmar län under januari till juli, 58 respektive 53 procent jämfört med samma period föregående år.

Den kommande konkursutvecklingen är svår att förutsäga. Svensk ekonomi står förhållandevis stark och konjunkturen ser sakta men säkert ut att förbättras i de flesta avseenden. Detta förutsätter dock att skuldkrisen i Europa inte förvärras.

Det finns fortfarande en avsevärd risk för att Grekland tvingas utträda ur eurozonen, samt att krisen i Spanien ytterligare fördjupas. Detta skulle försena återhämtningen i vår ekonomi och göra det fortsatt svårt för många – framför allt små och nystartade – företag att skapa tillräcklig tillväxt och lönsamhet.

- Vi kommer antagligen att se en fortsatt hög konkursnivå några månader, oavsett utgången i Europa. Med tanke på den stora osäkerhet som råder justerar vi upp vår prognos något och bedömer nu att 2012 slutar i en konkursökning på 5 procent, säger Roland Sigbladh.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige