Image

Oroväckande ökning av konkurser – byggföretag i Stockholm hårdast drabbade

Sverige Konkursutvecklingen för de svenska företagen är oroväckande. Under augusti månad ökade konkurserna med hela 19 procent jämfört med samma månad i fjol. Det visar färsk statistik från UC.
Publicerad den 5 September 2012
Roland Sigbladh. Bild: UC. Bild: UC
Roland Sigbladh. Bild: UC.

Den ekonomiska oron i omvärlden har nu en tydlig påverkan på svenskt näringsliv, som länge stod emot den svaga internationella konjunkturen. Byggbranschen, transportsektorn och partihandeln har drabbats av många konkurser under året, och inte minst är det motigt för byggföretagen i Stockholmsregionen.

I augusti månad gick 454 företag i konkurs. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma månad föregående år. Utvecklingen med fler konkurser som pågått under större delen av året ser därmed ut att fortsätta.

– Just nu är många konjunkturrapporter inte särdeles positiva. Inköpscheferna inom tillverkningsindustrin signalerar ordernedgångar samtidigt som varslen ökar; exporten minskar till följd av den starka kronkursen och tillväxten i Sverige spås bli svagare än förväntat. Många företag minskar sina investeringar och genomför i stället kostnadsbesparingar i det osäkra ekonomiska läget samtidigt som hushållen ökar sitt sparande i stället för att konsumera, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Under den senaste månaden är det framför allt inom byggbranschen, och i viss mån även transportsektorn, som konkurserna har ökat mest. Hittills i år är uppgången 18 procent för byggbranschen.
– Produktion och orderingång har minskat inom bygg- och anläggningsverksamheter, och bostadsbyggandet minskar i hela landet. En del av de byggföretag som lockades att starta företag efter att ROT-avdraget infördes har slagits ut i den hårda konkurrensen, säger Roland Sigbladh.

Huvudstadsregionen, som länge klarade sig väl genom lågkonjunkturen, är nu hårt drabbad av många byggkonkurser. Det planerade bostadsbyggandet tenderar att klinga av då konsumenterna avvaktar med större investeringar. Över huvud taget har konjunkturen i Stockholm mattats av. Konkurserna ökade med hela 31 procent i augusti, och med nio procent räknat från årets början. Förutom byggbranschen är detalj- och partihandeln en bidragande orsak till ökningen i regionen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige