Vänersborgs kommun köpte gamla Topps fastighet för 17 miljoner kronor, sålde den för åtta – till företaget Hammar Nordic som sålde vidare den för 40.
Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden anmäler nu kommunen till EU-kommissionen.
– Kommunen har inte värderat fastigheten och inte använt sig av ett anbudsförfarande. Det är uppenbart att försäljningen är ett stöd. Kommunala stöd till privata företag snedvrider konkurrensen och är förbjudna enligt EG-rätten, säger Mårten Hyltner, företagarombudsman vid Den Nya Välfärden.
– Att köpa en fastighet för 17 miljoner kronor och samma dag sälja för 8 miljoner kronor kan inte vara ett bra sätt att hushålla med kommuninvånarnas pengar, säger Mårten Hyltner.
Detta är fjärde gången Den Nya Välfärden anmäler en kommunal underprisförsäljning till EU-kommissionen. I det första fallet som rörde Åre kommun fick stödmottagaren betala tillbaka 4,6 miljoner kronor.
Den Nya Välfärden menar att kommunen helt klart har genomfört ett otillåtet stöd till Hammar Nordic.
Kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, Lars-Göran Ljunggren, tror dock inte att anmälarna får någon framgång.
– Och jag förstår inte varför man vill göra en sån här anmälan när stater runt om i världen pumpar in miljarder i sina finansiella och industriella sektorer. Vi gjorde affären för att rädda jobben, och i dag har det gett oss 30–40 bibehållna arbetstillfällen. Det tycker jag är positivt, säger han till TT/Ela.
Han tycker att affären blivit negativt behandlad i media och att argumentet om slösade skattepengar inte håller.
– Om man räknar bakvägen så genererar det ju skatteintäkter att hålla en verksamhet med så många anställda igång. Sen är det ju aldrig roligt att bli anmäld, säger Lars-Göran Ljunggren till tidningen.
– Det finns alltid personer och organisationer som tycker annorlunda. Jag har respekt för att man gör en sån här anmälan, men ingen som helst förståelse för varför man gör det.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Efter dubbla storförsäljningar slår AMF Fastigheter till med ett miljardförvärv i Stockholm när man köper Göta ark på Södermalm av Balder. AMF Fastigheters transaktionschef Fredrik Ronvall berättar för Fastighetssverige om planerna för den förvärvade fastigheten, hur man vill fortsätta växa och var man tittar efter nya förvärv samt om möjligheterna till expansion utanför Stockholm.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.