Image

Kommunaffär anmäls till EU-kommissionen

JURIDIK Kommunen köpte en fastighet för 17 miljoner kronor, sålde den för åtta – till ett företag som sålde vidare den för 40. Nu anmäls kommunens förfarande till EU-kommissionen.
Publicerad den 27 Maj 2009

Vänersborgs kommun köpte gamla Topps fastighet för 17 miljoner kronor, sålde den för åtta – till företaget Hammar Nordic som sålde vidare den för 40.
Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden anmäler nu kommunen till EU-kommissionen.

– Kommunen har inte värderat fastigheten och inte använt sig av ett anbudsförfarande. Det är uppenbart att försäljningen är ett stöd. Kommunala stöd till privata företag snedvrider konkurrensen och är förbjudna enligt EG-rätten, säger Mårten Hyltner, företagarombudsman vid Den Nya Välfärden.

– Att köpa en fastighet för 17 miljoner kronor och samma dag sälja för 8 miljoner kronor kan inte vara ett bra sätt att hushålla med kommuninvånarnas pengar, säger Mårten Hyltner.

Detta är fjärde gången Den Nya Välfärden anmäler en kommunal underprisförsäljning till EU-kommissionen. I det första fallet som rörde Åre kommun fick stödmottagaren betala tillbaka 4,6 miljoner kronor.

Den Nya Välfärden menar att kommunen helt klart har genomfört ett otillåtet stöd till Hammar Nordic.

Kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, Lars-Göran Ljunggren, tror dock inte att anmälarna får någon framgång.

– Och jag förstår inte varför man vill göra en sån här anmälan när stater runt om i världen pumpar in miljarder i sina finansiella och industriella sektorer. Vi gjorde affären för att rädda jobben, och i dag har det gett oss 30–40 bibehållna arbetstillfällen. Det tycker jag är positivt, säger han till TT/Ela.

Han tycker att affären blivit negativt behandlad i media och att argumentet om slösade skattepengar inte håller.
– Om man räknar bakvägen så genererar det ju skatteintäkter att hålla en verksamhet med så många anställda igång. Sen är det ju aldrig roligt att bli anmäld, säger Lars-Göran Ljunggren till tidningen.

– Det finns alltid personer och organisationer som tycker annorlunda. Jag har respekt för att man gör en sån här anmälan, men ingen som helst förståelse för varför man gör det.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige