Image

Klövern vinner skattemål i kammarrätten

EKONOMI Klövern har vunnit frågan om ett skattetillägg på 493 miljoner kronor, inte bara i länsrätten utan nu också i kammarrätten. Enligt domen kan skattetillägg inte påföras då Klövern dragit tillbaka sitt avdragsyrkande.
Publicerad den 11 Februari 2010

Skattetillägget, som nu än en gång förklarats ogiltigt, påfördes våren 2006 trots att Klövern dragit tillbaka sin begäran om omprövning av taxering.

- Det är otroligt glädjande att även kammarrätten delar vår uppfattning att skattetillägg inte kan påföras på det sätt Skatteverket har gjort. Nu återstår att få igenom underskottsavdraget om nära fem miljarder kronor i kammarrätten, säger Klöverns vd Gustaf Hermelin.

Bakgrunden är att Klövern i december 2003 begärde omprövning av 2003 års taxering, varvid bolaget öppet yrkade ytterligare underskottsavdrag om 4 933 miljoner kronor avseende en förlust. Förlusten avsåg försäljning av ett dotterbolag som gjordes under den tid då bolaget var ett IT-bolag.

Skatteverket ansåg att Klövern inte hade rätt till avdraget och övervägde dessutom att påföra ett skattetillägg om 493 miljoner kronor. Med anledning av detta drog Klövern tillbaka sitt avdragsyrkande.

Trots att Skatteverket inte längre hade något avdragsyrkande att ta ställning till, påförde Skatteverket skattetillägget. Länsrätten biföll tidigare Klöverns överklagande och undanröjde det påförda skattetillägget. Kammarrätten avslår nu Skatteverkets överklagande och fastställer länsrättens dom.

Kammarrättens dom kan komma att överklagas av Skatteverket till Regeringsrätten. Eventuellt överklagande måste ske inom två månader. För att Regeringsrätten ska ta upp frågan krävs att domstolen meddelar prövningstillstånd. Om Skatteverket inte överklagar, alternativt om Klövern vinner även i Regeringsrätten, är det påförda skattetillägget på 493 miljoner kronor slutgiltigt undanröjt.

- Vår uppfattning har hela tiden varit att det inte går att påföra skattetillägg på det sätt Skatteverket har gjort. Kammarrättens dom styrker ytterligare denna uppfattning, säger Klöverns skatterådgivare Thomas Andersson, Deloitte samt Börje Leidhammar, Wistrand advokatbyrå.

En förnyad begäran om avdrag avseende förlusten om 4 933 miljoner kronor har tidigare lämnats in.

Skatteverket och länsrätten har inte godtagit avdraget, något nytt skattetillägg har dock inte påförts. Avdragsfrågan ligger för närvarande för avgörande i kammarrätten. Denna process är skild från frågan om skattetillägg. Det av Skatteverket påförda skattetillägget om 493 miljoner kronor har varken betalats eller kostnadsförts.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige