Image

Klövern: Vill sälja färdigutvecklade objekt

Bolag Rutger Arnhult skriver i vd-ordet i Klöverns Q1-rapport att man nu, till följd av stigande fastighetsvärden, undersöker möjligheter att sälja färdigutvecklade objekt. Han ser också möjligheter inom bostadsutveckling - i Klöverns portfölj kan det finnas möjligheter att utveckla upp till 12 000 bostäder.
Publicerad den 19 April 2016
Rutger Arnhult Bild: Klövern
Rutger Arnhult

Intäkterna ökade med 7 procent till 714 mkr (669).

Driftöverskottet ökade med 11 procent till 463 mkr (419).

Förvaltningsresultatet ökade med 29 procent till 293 mkr (227).

Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 726 mkr (376).

Resultatet efter skatt ökade med 78 procent till 712 mkr (400), motsvarande 0,69 kr (0,35) per stamaktie.


Värdet på fastighetsportföljen uppgår till 36 005 miljoner kronor.

Vd Rutger Arnhult:

- Klöverns vinstutveckling var mycket stark under 2016 års första kvartal med ett förvaltningsresultat som ökade 29 procent till 293 mkr. Med en titt i backspegeln kan konstateras att förvaltningsresultatet har trefaldigats sedan motsvarande tidsperiod 2012. En fascinerande utveckling. Betydande värdeförändringar på fastigheter bidrog till att vinsten under kvartalet ökade i ännu högre grad längre ned i resultaträkningen. I takt med att fastighetsvärdena stigit har vi blivit alltmer selektiva vid förvärv och undersöker nu även möjligheten att avyttra vissa objekt som ur Klöverns perspektiv är färdigutvecklade. I ett val mellan förvärv och projekt ser vi ofta större potential för långsiktigt värdeskapande i projektverksamheten, inte bara inom kommersiella fastigheter utan även vad det gäller bostäder.

- Det första kvartalets starka resultat medförde att den finansiella styrkan i bolaget fortsätter att förbättras. Den justerade soliditeten uppgick vid slutet på kvartalet till 37,2 procent. Vi arbetar vidare i riktning mot vårt mål att långsiktigt ligga på 40 procent.

- På projektsidan råder det hög aktivitet. Under det första kvartalet slutfördes etapp 1 av vårt stora projekt vid centralstationen i Uppsala med lokaler för Länsstyrelsen, Swedbank och IP-Only medan de drygt 19 000 kvadratmeter som Klövern utvecklar åt Transportstyrelsen i Örebro planeras att vara helt färdiga innan midsommar. Samtidigt beräknas såväl byggnationen av en ny modernistisk hotell/kontorsbyggnad på 8 000 kvadratmeter i Västerås som skapandet av ett nytt hotell i Kista att ta fart under det andra kvartalet. Totalt uppgår Klöverns återstående investeringsvolym i pågående projekt till 1 771 miljoner kronor. Dessa projekt är till stor del säkerställda med riktigt långa hyresavtal med kontraktstider på 10-20 år.

- Under kvartalet har vi på ett strukturerat sätt gått vidare med att stad för stad titta på hur Klövern skulle kunna vara med och möta den ökande efterfrågan på bostäder i Sverige. Per den 31 mars hade vi drygt 100 000 kvadratmeter detaljplanelagda byggrätter för bostäder och i ett längre perspektiv uppskattar vi att det kan finnas utrymme för så mycket som mellan 8 000 och 12 000 lägenheter inom vårt befintliga fastighetsbestånd - i bland annat Stockholm, Uppsala, Västerås, Karlstad och Linköping.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige