Image

Klövern: Bra avslutning – oförändrad utdelning

Bolag Klövern redovisar ett starkt förvaltningsresultat – 160 miljoner kronor (97) – för Q4. För helåret uppgår förvaltningsresultatet till 636 miljoner kronor (524). Utdelningen blir oförändrad, 1,50 kronor.
Publicerad den 12 Februari 2014
Rutger Arnhult. Bild: David Schmidt
Rutger Arnhult.

- För årets sista kvartal kan Klövern uppvisa det högsta förvaltningsresultatet hittills i bolagets historia. Delvis är det ett resultat av förvärv samt en mild vinter, men kanske i ännu högre grad ett resultat av ett fokus på konsolidering och arbetsro i förvaltningen, säger Klöverns vd Rutger Arnhult.

Klöverns resultat för Q4 uppgick till 176 miljoner kronor, efter att värdeförändringar på fastigheter påverkat positivt med 68 miljoner kronor och uppskjuten skatt på 44 miljoner kronor påverkat negativt.

Intäkterna uppgick till 590 miljoner kronor (525).

För helåret landade resultatet på 808 miljoner kronor (339). Värdeförändringar på derivat påverkade positivt med 337 miljoner kronor, medan värdeförändringar i fastigheter uppgick till -28 miljoner kronor.

- Konjunkturen fortsätter att långsamt förbättras och flera indikatorer pekar på en högre optimism i Sverige än tidigare. Sysselsättningen fortsätter att öka. Det finns en efterfrågan på effektiva kontorslokaler, inte minst från tjänstesektorn. Efterfrågan är även stor på så kallade "hus med port" på många av våra orter. För att svensk ekonomi samt efterfrågan på lokaler för kontor och logistik på riktigt skall ta fart från nuva¬rande nivå måste problemen i omvärlden lösas. Det går åt rätt håll i de flesta EU-län¬der samt för USA, men det tar tid, menar Rutger Arnhult.

- Ett mycket svagt inflationstryck i svensk ekonomi påverkar Klövern något nega¬tivt avseende fastighetsvärderingarna, men den räntesänkning till 0,75 procent som Riksbanken gjorde mot slutet av året kommer ge en positiv effekt för bolaget.

- Den ekonomiska uthyrningsgraden är fortsatt hög och ligger på över 90 procent på våra enheter i Göteborg, Kalmar, Karlskrona, Kista, Karlstad och Örebro. Ett flertal andra enheter ligger också mycket nära till att nå en uthyrningsgrad över 90 procent. Med ett tydligt fokus på uthyrning räknar jag med att fler orter kommer att arbeta sig över den gränsen relativt snart, något som är mycket glädjande.

- Nettouthyrningen under årets sista kvartal landade på 35 miljoner kronor, något vi är mycket nöjda med. En stor inflytt var CGI som i början av december flyttade till nyrenoverade lokaler i Kista, vilket ytterligare stärker Kista som ett attraktivt val för kontorslokaler i Stockholmsområdet. De senaste åren har Kista övergått från att i princip varit helt inriktat på telekom och IT till att ha en mycket varierad grupp av företag främst verksamma inom tjänstesektorn. Med kommunikationer som många gånger är likvärdiga med Solna/Sundbyberg, men med generellt något lägre hyres¬nivåer, är det ett intressant alternativ för många företag i Stockholmsregionen.

- Sammanfattningsvis kan sägas att Klövern avslutade året med ett starkt kvartal. Jag kan konstatera att 2013 inneburit nödvändig konsolidering och arbetsro efter ett transaktionsintensivt 2012.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige