Image

JM: Positiv försäljningsutveckling i Stockholm

Bolag JM redovisar minskade resultat, men försäljningsutvecklingen i Stockholm är positiv.
Publicerad den 25 Oktober 2018
Johan Skoglund. Bild: JM
Johan Skoglund.

Q3: Intäkterna uppgick till 3 832 mkr (3 813) och rörelseresultatet minskade till 411 mkr (543). Rörelsemarginalen minskade till 10,7 procent (14,2). Negativ omvärdering inom affärsenheten JM Entreprenad har inneburit en förlust om –61 mkr (5).
Resultatet före skatt minskade till 390 mkr (528).
Resultat efter skatt minskade till 303 mkr (411).
Koncernens kassaflöde inklusive nettoinvestering i fastigheter uppgick till –234 mkr (574).
Antal sålda bostäder minskade till 613 (681) och produktionsstarterna minskade till 680 (971).
Verksamheten inom JM Entreprenad kommer att utvärderas under det fjärde kvartalet avseende framtida inriktning och omfattning.

Vd Johan Skoglund:

– Bostadsmarknaden i Stockholm är avvaktande men har stabiliserats ytterligare under det tredje kvartalet. Den avvaktande marknaden gäller särskilt för nyproduktion av bostäder med lång tid till inflyttning där benägenheten att teckna kontrakt tidigt dock har stärkts under de senaste kvartalen. Försäljningen av våra bostäder i Stockholm har
utvecklats positivt under det tredje kvartalet och särskilt beaktat vårt begränsade utbud för inflyttning i närtid. Försäljningen i tredje kvartalet uppgick till samma nivå som andra kvartalet.

– Produktionsstartade bostäder i Stockholm under kvartalet stöds av en normal bokningsnivå där lönsamheten är fortsatt god i pågående produktionsvolym. Planerad produktionsstart under det tredje kvartalet av ett projekt i Stockholm med hög bokningsgrad har skjutits fram i avvaktan på slutgiltig överenskommelse om kommunalt exploateringsarbete.

– Del av vår entreprenadverksamhet i Stockholm har lönsamhetsproblem som innebär att vi under det fjärde kvartalet kommer att utvärdera framtida inriktning och omfattning av entreprenadaffären.

– Vår bostadsverksamhet i övriga Sverige uppvisar en god lönsamhetsnivå i en huvudsakligen stabil marknad där försäljningen i tredje kvartalet har ökat något jämfört med andra kvartalet.

– Produktionsstarterna under tredje kvartalet var något lägre än
andra kvartalet.

– I Norge har aktivitetsnivån på bostadsmarknaden varit god och bostadsmarknaden i Finland har varit stabil under det tredje kvartalet. Vår affär inom utlandsverksamheten har utvecklats fortsatt väl under 2018 inkluderat goda markförvärv vilket innebär en gradvis geografisk breddning av bostadsaffären. Försäljningen inom vår utlandsverksamhet under det tredje kvartalet var något lägre än andra kvartalet vilket bland annat beror på det begränsade antalet produktionsstarter i Norge. Vi planerar för ökat antal produktionsstartartade bostäder i Norge under det fjärde kvartalet förutsatt fortsatt stabil försäljningsutveckling och väl fungerade planprocesser.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige