Image
Johan Skoglund, vd för JM.
Johan Skoglund, vd för JM. Bild: Sandra Birgersdotter Ek

JM ökar omsättning men minskar rörelseresultat i tredje kvartalet

Bolag JM redovisar ökande omsättning i tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten minskade.
Publicerad den 27 Oktober 2022

Omsättningen steg 3,0 procent till 3 589 miljoner kronor (3 485).

Rörelseresultatet blev 399 miljoner kronor (445), med en rörelsemarginal på 11,1 procent (12,8).

Resultatet före skatt var 380 miljoner kronor (432).

Resultatet efter skatt blev 295 miljoner kronor (333), en minskning med 11,4 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 3,70 kronor (4,40), vilket innebär en minskning med 15,9 procent mot föregående år.

Johan Skoglund, vd:
"Kvartalet har speglats av fortsatt osäkerhet till följd av det pågå­ ende kriget i Ukraina, höga energipriser samt fortsatt stigande inflation och räntor. Som följd av detta ser vi en avmattning i marknaden i främst Sverige men med fortsatt goda prisnivåer på samtliga av våra marknader. Vi hade en fortsatt hög andel bokade och sålda bostäder i pågående produktion, 69 procent samt en stark balansräkning", skriver han i rapporten.

"Antalet produktionsstartade bostäder minskade under det tredje kvartalet. Minskningen är främst hänförlig till en lägre nivå av produktionsstarter i Stockholm, där avsaknad av nödvändiga myndighetsbeslut försenat flera projekt."

"De makroekonomiska förutsättningarna för vår verksamhet har försämrats under 2022, där marknadsdynamiken i våra tre länder utvecklats olika. Kunderna på den svenska bostadsmarknaden är avvaktande samtidigt som priserna på successionsmarknaden minskar och utbudet ökar. Utbudet av nyproduktion fortsätter att vara historiskt lågt. Stigande räntor och hög inflation påverkar samtliga av våra marknader negativt."

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige