Image

JM-bodar blir energisnålare

ENERGI Byggbodar och belysning står för mer än 70 procent av energianvändningen på en byggarbetsplats. Genom bland annat bättre isolerade bodar, lågenergilampor samt tidsstyrning av uppvärmning och belysning kommer att JM kunna halvera energianvändningen för bodar och belysning. Detta kommer att innebära en besparing på cirka 9 000 000 kWh per år, vilket motsvarar den genomsnittliga energianvändningen för 500 villor.
Publicerad den 5 Augusti 2009

- Redan tidigt 2008 införde vi lågenergihus som standard i all vår produktion, förklarar Patrik Andersson, miljöchef på JM. Därmed sänkte vi bostädernas energianvändning med 35 procent. Nu har turen kommit till JM:s byggarbetsplatser.

JM har beslutat att samtliga byggbodar på JM:s nya byggarbetsplatser ska förses med bland annat bättre isolering, närvarostyrd belysning och värmeåtervinning. Dessutom kommer all byggbelysning att vara av lågenergityp och släckas ner på natten. Sammantaget räknar JM med en halverad energianvändning för bodar och belysning.

- Det är ju inte direkt någon raketforskning som ligger bakom beslutet men poängen är att vi genomför dessa åtgärder i all vår produktion i hela landet, säger Carina Nässén, utvecklingsingenjör på JM.

- På så sätt sänker vi energianvändningen rejält samtidigt som vi sparar stora pengar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige