Image

Industrifakta: Bostadsbristen ökar stort

Bostäder Analysföretaget Industrifakta menar att bostadsbristen i Sverige kommer att öka med minst 50 000 lägenheter fram till 2014, om utvecklingen på byggmarknaden fortsätter. I sin senaste konjunkturrapport att det under denna period kommer att påbörjas cirka 20 000 lägenheter per år – ungefär hälften av behovet.
Publicerad den 6 September 2012

Anledningen till att bostadsbyggandet inte kommer upp i den nivå som skulle behövas är både svagare allmän konjunktur, vilket skapar en osäkerhet hos hushållen och bankernas hårdare krav på bostadsköparna.

Industrifakta tror ändå på en liten ökning med några procent för det samlade husbyggandet baserat på ombyggnad av bostäder samt en fortsatt tillväxt inom industribyggandet. Industrifakta räknar däremot med att husbyggandet totalt 2013 faller med tio procent eller mer, även om den svenska ekonomin skulle visa tecken på återhämtning.

I Skåne, som haft en stark utveckling för byggande av lokaler de senaste åren, kan rekylen 2013 bli omkring 20 procent, medan Västra Götaland bedöms hamna närmare riksgenomsnittet

Upprustning av Miljonprogrammet kan till viss del påverka byggkonjunkturen. Enligt tidigare analyser från Industrifakta behöver minst 300 miljarder kronor investeras i upprustning och inte minst energieffektivisering av beståndet. Troligen saknas resurser hos fastighetsägarna för detta och de boende skulle få svårt att klara nödvändiga hyreshöjningar till följd av en upprustning. Eftersom det inte är sannolikt att statligt stöd ges till en upprustning fortsätter man att lappa och laga på äldre bostäder genom punktinsatser och fördjupat underhåll, skriver Industrifakta.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige