Image

Hyresgästföreningen: Skamligt Akelius

Bostäder Akelius Fastigheters hyresökningskrav i Täby och Åkersberga varierar mellan 5,6 och 22,3 procent. Det har fått Hyresgästföreningen att gå i taket. – Det här är inga seriösa yrkanden, vi kommer att ta strid om detta, säger Peter Svanberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Publicerad den 12 December 2011
Roger Akelius. Foto: Nicklas Tollesson. Bild: Nicklas Tollesson
Roger Akelius. Foto: Nicklas Tollesson.

Hyresgästföreningen menar att Akelius har hittat på helt egna kriterier för varför hyrorna ska höjas.
”De motiverar sina yrkanden med att deras hyror har släpat efter. Dessutom vill de ha betalt för läge, popularitet och betalningsvilja. De kräver också generellt 2,6 procents höjning för värdesäkring av sina fastigheter.”, skriver Hyresgästföreningen.

De högsta kraven gäller Ångaren, Täby, 22,3 procent; Gribbylund, Täby, 21,9 procent och Skolvägen i Åkersberga 20,6 procent.
– Från Hyresgästföreningen kommer vi givetvis inte att gå med på de här kraven som är rena rama fantasier. Vi förhandlar efter bruksvärdet och de jämförelseobjekt som Akelius har plockat fram är inte tillämpliga. De vill jämföra lägenheter i Åkersberga med lägenheter i Täby, istället för att jämföra med likvärdiga lägenheter som ligger i samma kvarter. Akelius verkar inte ha klart för sig hur hyreslagen fungerar, säger Peter Svanberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm.

I ett seniorboende i Täby Centrum, skriver Hyresgästföreningen, ligger kravet på 12,5 procent. Även här hävdar man två procent för läge, popularitet och betalningsvilja.
– Att Akelius ger sig på pensionärer på det här viset är inget annat än skamligt. Det finns inga pensionärer som får sina pensioner höjda med 12,5 procent, vill bolaget göra sig av med sina hyresgäster, undrar Peter Svanberg

FAKTA:
Yrkanden Täby
(I samtliga yrkanden ingår 2,6 procent i värdesäkring)
Gribbylund 21,9 procent (16,3 procent eftersläpande hyra + 2 procent läge, popularitet och betalningsvilja)
Fregatten 5,6 procent (2 procent procent läge, popularitet och betalningsvilja + 1 procent ökad attraktivitet)
Seniorboende Marknaden 12,5 procent (7,9 eftersläpande hyra + 2 procent läge, popularitet och betalningsvilja)
Valen 8,8 procent (3,2 eftersläpande hyra + 2 procent läge, popularitet och betalningsvilja)
Ångaren 22,3 procent (17,7 eftersläpande hyra + 2 procent läge, popularitet och betalningsvilja)
Yrkanden Åkersberga
Skolvägen 20,6 procent (16 eftersläpande hyra jämfört med lägenheter i Täby + 2 procent läge, popularitet och betalningsvilja)
Norrgårdsvägen 8,4 procent (3,8 eftersläpande hyra jämfört med lägenheter i Täby + 1 procent ökad attraktivitet + 1 procent läge, popularitet och betalningsvilja)

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige