Image

Akelius begär 20-procentiga hyreshöjningar

Bolag Akelius vill höja hyran med 20 procent för fastigheter i centrala Östersund. - Helt oansvarigt, säger Hasse Dahl på Hyresgästföreningen. - Det är dags för Hyresgästföreningen att börja lyssna på kunderna och inte tvinga dem kvar i miljonprogrammmet, säger Roger Akelius.
Publicerad den 28 November 2011
Roger Akelius. Bild: Nicklas Tollesson. Bild: Nicklas Tollesson
Roger Akelius. Bild: Nicklas Tollesson.

Den 7 december inleds hyresförhandlingarna.

- Om man idag har en hyra på 5 000 kronor betyder det en höjning på drygt 1 000 kronor per månad. Vem klarar en sådan kraftigt ökning av sin boendekostnad? Man kan fråga sig om det är så de vill behandla sina hyresgäster. Deras krav kommer som en kalldusch för oss och för hyresgästerna. Vi är mycket besvikna, säger Hasse Dahl.
Akelius grundare Roger Akelius kommenterar:

- 20 procent i Östersund procent lät lite. Alldeles nyligen erbjöd Akelius två identiska lägenheter i samma hus i centrala Malmö, med enda skillnad att en var uppgraderad till hög standard för nybygge. Den vanliga lägenheten kostade 4 600 kr i hyra och fick tio familjer som ville hyra. Den dyra lägenheten kostade 5 800 kr och gav 50 familjer som ville hyra. Kunderna föredrog en prishöjning på 26 procent. Det är dags för Hyresgästföreningen att börja lyssna på kunderna och inte tvinga dem kvar i miljonprogrammet.

- Akelius är det bolag som investerar mest i uppgradering av befintliga lägenheter. Bolaget betalar i genomsnitt 450 kronor per kvadratmeter för uppgradering av standard. På andra plats kommer Malmö kommun med 380 kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige