Image
730 svenska aktiebolag gick i konkurs under maj och dystra konkurssiffror ännu en månad. Detta är högsta siffran någonsin för maj och en ökning med 36 procent jämfört med förra året.
730 svenska aktiebolag gick i konkurs under maj och dystra konkurssiffror ännu en månad. Detta är högsta siffran någonsin för maj och en ökning med 36 procent jämfört med förra året. Bild: Creditsafe

Högsta konkurssiffran på 20 år – bygg och fastigheter extra hårt drabbade

Ekonomi/Finansiering 730 svenska aktiebolag i konkurs under maj och dystra konkurssiffror ännu en månad. Detta är högsta siffran någonsin för maj och en ökning med 36 procent jämfört med förra året. Mer än vart fjärde av alla konkursade företag startade under pandemin eller senare. Negativa utvecklingen visar inga tecken på att avta.
Publicerad den 2 Juni 2023

Konkursvågen fortsätter skölja över landet och det är tionde månaden i rad som Creditsafe rapporterar om ökade nivåer. Ingen enskild bransch klarar sig undan - utan samtliga branscher uppvisar stora ökningar, flera med över 20 procent.

Byggsektorn fortsätter att öka kraftigt och i spåren av minskat byggandet är det många byggbolag som nu inte överlever. Byggentreprenörer har ökat med 36 procent och byggsnickerifirmor hela 85 procent. Inom fastighetsbranschen har konkurserna ökat med 45 procent. En annan bransch med en anmärkningsvärd ökning är sporthallar som gått upp 450 procent - 55 konkurser jämfört med 10 förra året. Krisande padelhallar står för hälften av konkurserna.
– Padelanläggningarna fortsätter ha stora problem. Höga fasta kostnader och en minskad efterfrågan, mycket på grund av tidigare överetablering. Branschen med minst ökning är e-handel med endast en procent. En förklaring är att konkurserna inom e-handelsbranschen började öka markant redan förra året. Vi ser fortfarande höga nivåer, men ytterligare ökningar uteblir vilket är positivt. Som vi konstaterat tidigare har pris blivit en viktigare faktor när konsumenter handlar, det gäller även detaljhandeln som fortsatt har det svårt, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Över en fjärdedel av alla konkursade företag denna månad startade efter 2020, det vill säga under pandemin eller senare. Risken för konkurs är generellt sett högst under de första tre åren (inom 32 månader). Eftersom betydligt fler bolag startades under pandemiåren så drivs konkursökningen bland annat av dessa unga bolag.
– Detta är en oroande trend som vi pratat om tidigare. Vi vet att risken för konkurs är högst de första levnadsåren, och med nästan 60 000 nya bolag varje år under pandemin, som nu ska möta lågkonjunkturens utmaningar i en tid med minst motståndskraft, då blir det tufft. Högre kostnader, förändrade förutsättningar och mindre marginaler slår extra hårt för nyetablerade företag, fortsätter Henrik.

Totalt gick 730 aktiebolag i konkurs under maj vilket kan jämföras med 538 och 526 under samma period de senaste två åren. Även jämfört med den topp vi såg vid inledningen av pandemin (671) för tre år sedan så är årets siffra betydligt högre. På årsbasis har konkursökningen gått upp till 31 procent.

Endast ett län går mot strömmen och uppvisar minskade antal konkurser hittills år – det är Kalmar. Resterande 20 av 21 län har alla ökade siffror. Störst procentuell ökningen på årsbasis har Örebro och Östergötland. Anmärkningsvärt under maj är att konkurserna i Västra Götaland ökade med över 60 procent. Även Stockholm har 45 procent fler konkurser denna månad.

Antalet nystartade aktiebolag minskade med 17 procent i maj. Senaste månaden registrerades 4 022 nya aktiebolag, jämfört med 4 837 under samma period förra året. På årsbasis är minskningen 25 procent.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige