Image

Högre miljökrav på kommersiella fastigheter

MILJÖ Fastigheter står idag för cirka 40 procent av den totala energianvändningen i Sverige. Samtidigt som de måste energideklareras före 2009 ställer hyresgästerna med de internationella företagen i bräschen allt högre krav om miljöanpassade fastigheter.
Publicerad den 16 Maj 2008

- Vi ser att intresset för miljö- och energifrågor ökar bland fastighetsbranschens alla aktörer. I takt med detta blir en grön lokalstrategi ett allt viktigare och nödvändigt konkurrensmedel för fastighetsägaren. Redan på ett tidigt stadium gäller det därför att få igång processen med energideklaration. Jones Lang LaSalle har bevakat hur den nya deklarationen utformats, säger Graham Howat, Jones Lang LaSalle.

Jones Lang LaSalle var först i Sverige med att energideklarera en kommersiell byggnad. Shoppingcentrat Hälla Shopping i Västerås energideklarerades redan i oktober 2007 för den internationella fastighetsägaren Eurocommercials räkning. Sedan dess har Jones Lang LaSalle genomfört 15 energideklarationer.

- Vi på Jones Lang LaSalle för en löpande dialog med våra uppdragsgivare, framför allt de utländska förvaltningskunderna, som många gånger är mer miljömedvetna än deras svenska motsvarigheter. Det handlar om konkreta åtgärder för att minska fastigheternas elförbrukning. Ett viktigt verktyg här är energideklarationerna. Tillsammans med kunderna genomför vi sedan de identifierade åtgärderna med möjlighet att spara både pengar och miljö, säger Graham Howat.

Områden som uppvärmning, kylning och belysning har identifierats ha den största potentialen för att fastigheterna ska bli mer energieffektiva. En lägre energiförbrukning är både ett ekonomiskt och miljömässigt incitament.

Lagen om energideklaration bygger på en svensk tillämpning av ett EG-direktiv med syfte att byggnader ska bli mer energieffektiva. Deklarationen ska utföras före 2009, bland annat på lokaler som hyrs ut, exempelvis kontor och butiker, samt specialbyggnader över 1 000 kvadratmeter. Deklarationen ska innehålla förslag till fastighetens energieffektivisering och gäller i tio år. Genomförda åtgärder som föreslagits i energideklarationerna är ett led i att uppfylla den svenska riksdagens miljömål.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige