Image

Fortsatt värdeuppgång för svenska fastigheter

Sverige Totalavkastningen på fastighetsinvesteringar i Sverige uppgick till 10,2 procent under 2011. I topp ligger kontor i Stockholm på 12,3 procent. Detta visas i IPD Svenskt Fastighetsindex.
Publicerad den 22 Februari 2012
Christina Gustafsson. Bild: IPD. Bild: IPD
Christina Gustafsson. Bild: IPD.

Sverige har haft två år med obruten stark BNP-tillväxt och så även på fastighetsmarknaden. Bäst gick det för butiksfastigheter med en totalavkastning på 10,7 procent, medan bostadsfastigheter under förra året gav ägarna den lägsta totalavkastningen på 7,8 procent.

Den positiva utvecklingen förklaras till övervägande delen av stigande hyresnivåer, men sänkta avkastningskrav med drygt tio punkter har också bidragit till värdeuppgången. Totalavkastningen var 10,2 procent, vilket ligger i nivå med avkastningen året innan på 10,3 procent. Det är något högre än totalavkastningen på längre sikt, som under de senaste 15 åren varit 9,1 procent per år. Det har varit en turbulent tidsperiod för fastigheter med värdefall under fem av de femton åren.

Jämfört med andra placeringar hamnar fastigheter väl över den för aktier och fastighetsaktier eftersom aktiemarknaden har fallit under 2011. Totalavkastningen för aktier på Stockholmsbörsen blev - 13,5 procent och de svenska noterade fastighetsbolagen avkastade – 10,7 procent. Genom fallande långa räntor har investeringar i statsobligationer avkastat hela 13,3 procent under 2011.

- Samtliga fastighetstyper och segment vi analyserat visar hyrestillväxt och positiv värdeförändring under 2011. Men det är kontor i Stockholm CBD som ligger i topp med en totalavkastning på 12,3 procent. Låga vakanser och stark hyrestillväxt i de centrala delarna av Stockholm har lyft värdena. Centrala kontor i Stockholm har på både kort och lång sikt varit betydligt mer lönsamma för investerare än kontor i Stockholms ytterområden. Men den högsta avkastningen på kontor har investerare faktiskt fått i Göteborg, om man blickar tio eller femton år bakåt i tiden.
- Bostäder hade en lägre totalavkastning än kommersiella fastigheter under 2011, endast 7,8 procent. På längre sikt har bostäder fortfarande haft den högsta totalavkastningen, även om senaste årets siffror visar på en avmattning för bostäder. Ett högre driftnetto bidrog dock till att direktavkastningen för bostäder steg med 0,5 procentenheter till 3,6 procent jämfört med året innan.
- Det är glädjande att se ett ökat deltagande i IPD Svenskt Fastighetsindex. Vi har mätt 27 portföljer med ett sammanlagt värde på 261 miljarder kronor under 2011. Om man räknar av värdeökningen har fastigheter för ytterligare drygt 20 miljarder kronor lagts till underlaget, säger Christina Gustafsson, vd för IPD Norden.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige