Image

Första guldbyggnaden utsedd

ENERGI Blekinge Tekniska Högskolas nya huvudcampus i Karlskrona, som uppförs av Peab och Kruthusen, blir första byggnad i Sverige att miljöklassas med guld enligt systemet Miljöklassad byggnad från Bygga-bo-dialogen.
Publicerad den 12 November 2009

Peab och Kruthusens utbyggnad av Blekinge Tekniska Högskola startade våren 2009 och pågår nu för fullt. Högskolans uttalade profil är innovation för hållbar tillväxt och tillämpad IT. Detta har medfört ett miljöarbete med målet att skapa en sund byggnad med låg energianvändning.

- Genom ett välgenomarbetat program och god projekt- och byggledning klarar vi att nå våra höga miljömål till ett normalt pris, säger Kruthusens miljökonsult Robert af Wetterstedt.

Klassificeringen Miljöklassad byggnad har tagits fram av Bygga-bo-dialogen, ett samarbete mellan företag, kommuner, myndigheter och regering, och omfattar tre områden: energi, inomhusmiljö och kemiska ämnen. Totalt omfattas 15 kravpunkter som ska uppfyllas för att en byggnad ska klassificeras.

Med hjälp av dubbelglasfasad och behovsstyrd ventilation är den nya byggnadens energianvändning 68 kwh/kvm/år. Allt material dokumenteras i databasen Sunda hus som verifierar att inga farliga ämnen används.

Färdigställandet beräknas till sommaren 2010.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige