Image

FI vill höja riskviktsgolvet

Ekonomi/Finansiering Finansinspektionen vill höja riskviktsgolvet på bolån från 15 till 25 procent.
Publicerad den 14 November 2013

Den höga skuldsättningen bland svenska hushåll innebär risker för enskilda hushåll och i förlängningen också för den finansiella stabiliteten, menar Finansinspektionen (FI), som i dag bedömer att det är väl avvägt att höja riskviktsgolvet på bolån till 25 procent.

Hushållens skuldsättning består till stor del av bolån och är mycket hög, såväl i ett historiskt som i ett internationellt perspektiv. Detta är en risk för enskilda hushåll med små marginaler och kan i förlängningen också utgöra en risk för den finansiella stabiliteten. Om skuldökningstakten är fortsatt hög kan åtgärder som ett riktat kapitalkrav, i form av ett höjt riskviktsgolv på bolån, och ett införande av en kontracyklisk buffert vara aktuella, menar FI, som dock påpekar att det är centralt att dessa åtgärder noga vägs av mot varandra.

FI bedömer i dag att det är väl avvägt att höja riskviktsgolvet till 25 procent. Det minskar behovet av en fullt påslagen kontracyklisk kapitalbuffert.

Kapitalkraven på storbankerna är höga och bankerna lever upp till dagens krav, menar FI, vars stresstest och känslighetsanalyser däremot visar att bankernas marginaler utöver buffertkraven är små.

Eftersom kapitalkraven kan höjas i framtiden till följd av nya åtgärder bedömer FI att bankerna på sikt bör vara försiktiga med att dela ut vinster till aktieägarna och köpa tillbaka aktier.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tandläkaren tar amerikanska burgarkedjan till Sverige: "Fastighetsägare kommer kräva att vi kommer"

Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige