Image
Feskekôrka I Göteborg stänger för upprustning nästa år.
Feskekôrka I Göteborg stänger för upprustning nästa år. Bild: Higab/Hans Wretling

Feskekôrka stänger för upprustning

Bygg/Arkitektur Klassiska Feskekôrka i Göteborg är i behov av en omfattande upprustning. Fastighetsägaren Higab har därför beslutat att stänga den byggnadsminnesförklarade fiskhallen under första delen av 2020 och så länge arbetet pågår. Parallellt med upprustningen kommer Feskekôrkas framtida utveckling att utredas.
Publicerad den 3 Maj 2019

Feskekôrka byggd 1874 är en ikonbyggnad i Göteborg men den välkända 145-åringen är i behov av en genomgripande upprustning. Fasader, konstruktion och grundläggning behöver åtgärdas, liksom tekniska försörjningssystem för inomhusklimat och ventilation.

Då det inte är möjligt att bedriva verksamhet under upprustningsarbetet kommer Feskekôrka att stänga någon gång under första delen av 2020. Arbetet med att söka ersättningslokaler att erbjuda hyresgästerna pågår.

Parallellt med upprustningsarbetet kommer Higab att ta fram förslag för möjlig framtida utveckling av Feskekôrka. Målet är att skapa förutsättningar för en verksamhet som, i samklang med byggnadens kulturhistoriska betydelse, kan skapa så goda värden som möjligt för verksamhetsutövare, Higab och Göteborg som stad.

– Feskekôrka byggdes som fiskhall och har alltid varit ett självklart mål för fisk- och skaldjursälskare, säger Johan Carlsson, fastighetschef på Higab. Men de senaste årens ökande konkurrens och stora byggprojekt i innerstaden har inneburit tuffa utmaningar för handeln. Samtidigt som byggnaden är stängd utreds hur vi med utgångspunkt från historien kan utveckla och lyfta Feskekôrka in i framtiden.

Hur länge Feskekôrka kommer vara stängd är i dagsläget inte klart. Då huset är byggnadsminnesförklarat blir det en varsam renovering av fasader och konstruktion. Åtgärder behöver också göras avseende grundläggning, bottenplatta och marken runt byggnaden. Feskekôrka ligger på fornminnesskyddad mark och enligt kulturminneslagen måste därför en arkeologisk förundersökning genomföras innan markarbetena kan starta. När inriktningen för framtida verksamhet är beslutad tas en ny tidsplan fram.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sveriges största hyresvärdar – så går hyresförhandlingarna

Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige