Negativ totalavkastning har endast förekommit under två år i den 25-åriga
indexhistoriken. Det var under fastighetskrisen 1991 och 1992, då värdefallet var betydligt kraftigare än nu och värdena föll med 27 respektive 19 procent. Den genomsnittliga avkastningen för fastigheter har varit 9,0 procent per år de senaste tio åren och 10,2 procent per år under de senaste 25 åren.
Alla typer av fastigheter visar negativ totalavkastning år 2008 utan större avvikelser. Placeringar i butiksfastigheter uppvisade år 2008 en totalavkastning på -2,6 procent. Placeringar i kontorsfastigheter visade det största värdefallet på 8,2 procent och gav en totalavkastning på -3,5 procent.
Bostadsfastigheter med lägre direktavkastning låg i botten med -3,7 procent i totalavkastning. Minst negativt resultat gav placeringar i industrifastigheter med -0,4 procent.
Svenska statsobligationer hade under år 2008 en totalavkastning på hela 15,7 procent. Investeringar i fastighetsaktier gav -25,4 procent, vilket inte var lika negativt som andra aktier. Placeringar i svenska aktier gav en negativ totalavkastning på 39,5 procent.
Under de senaste tio åren har placeringar i svenska obligationer avkastat 5,5 procent per år, medan den svenska aktiemarknaden har genererat en årlig totalavkastning på 3,2 procent. Fastighetsaktier har avkastat hela 16,1 procent årligen. Aktieplaceringar innebär dock en betydligt högre risk, eftersom de årliga variationerna i avkastningen för aktier, särskilt fastighetsaktier, varit betydligt större än för både direktägda fastigheter och obligationer.
Direktägande i fastigheter har med 9,0 procent per år slagit både aktie och obligationsplaceringar på tio års sikt.
Christina Gustafsson, vd för IPD Norden och Svenskt Fastighetsindex:
― Värdefallet har hejdats av den fortsatt positiva utvecklingen på hyresmarknaden för främst butiker och kontor. Analysen av värderingar för index visar att direktavkastningskraven i december 2008 antagits stiga med cirka 70 punkter från föregående årsskifte, vilket i sig skulle sänkt värdena med cirka 12 procent. Värdefallet stannade dock vid cirka 8 procent beroende på hyrestillväxt på 4 procent i genomsnitt. Att hyrorna trots stark konjunkturnedgång stigit beror på att lokalhyror vanligen justeras med inflationen per oktober, som var fyra procent under hösten 2008.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.