Image

Endast ett av tre byggprojekt färdiga i tid

RAPPORTER Endast en tredjedel av alla byggprojekt blir färdiga i tid och över 60 procent blir dyrare än planerat. Detta framgår av KPMG:s rapport Global Major Owners Survey från 2008 som undersöker privata och statliga investerare i större byggnadsprojekt.
Publicerad den 25 September 2008

KPMG har i en global undersökning gällande investeringar i infrastruktur- och byggprojekt funnit att endast en tredjedel av projekt blir färdiga i tid, och endast två av fem projekt håller den ursprungliga budgeten. Eskalerande kostnader och förseningar blir allt vanligare då byggföretagen till större del använder rörliga kostnadsestimat istället för fasta prisavtal – något som flyttar över den ekonomiska risken från byggföretaget till investeraren.

Undersökningen visar på lågt förtroende för byggentreprenörernas kompetensförsörjning från investerarnas sida, 67 procent anger en oro för kvaliteten och kvantiteten av byggföretagens personal, men oron riktas även internt då 42 procent av investerarna anger att de har svårt att hitta kompetenta projektledare som kan hantera branschens ökade komplexitet.

Samtidigt anser en majoritet (61 procent) av investerarna att deras rekryteringsprocesser av projektledare är väldigt bra. Den generella bilden av kompetensbristen är dock tydlig – 67 procent tycker att branschen kunde göra mer för att hantera den bristande kompetensförsörjningen på ett bättre sätt.

I linje med den bistra framtidstron angående kompetensförsörjning ställer sig investerarna även skeptiska till hur hållbarhetsutvecklingen kommer att påverka branschen. Endast 31 procent anger att initiativ inom hållbarhet kommer att bidra med ökande intäkter och 15 procent av respondenterna anger till och med att de tror att "grönt tänkande" kommer att minska intäkterna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige