Image

DTZ: Stark återhämtning på finansieringssidan

Sverige DTZ menar att finansieringssituationen nu håller på att lätta. - Finansieringsmarknaden är på stark återhämtning, säger Fredrik Lidjan, capital markets-chef på DTZ i Sverige.
Publicerad den 5 Oktober 2012
Fredrik Lidjan. Bild: DTZ. Bild: DTZ
Fredrik Lidjan. Bild: DTZ.

I DTZ:s undersökning Property Investor Confidence Index för fjärde kvartalet 2012, redovisar investerarna att de tror på en förbättring av situationen på finansieringsmarknaden.

Andelen som räknar med förbättrade finansieringsvillkor det närmaste kvartalet har stigit från sex procent till 14 procent. Samtidigt har andelen som tror att finansieringsvillkoren kommer att försämras, minskat från 54 till 19 procent.

Indexvärdet som sammanfattar investerarnas syn på finansieringssituationen har stigit från -48 i juni till -5 idag. Som jämförelse kan nämnas att under hösten 2008, när finanskrisen slog till på allvar, sjönk indexvärdet till -65.

- Med en fortsatt god utlåningsvilja hos de nordiska bankerna kombinerat med tydligare tolkningar av kommande regelverk, alternativa finansieringslösningar och en ökad närvaro av utländska banker är finansieringsmarknaden på stark återhämtning. Vi känner tydligt av detta i många av våra pågående affärer, säger Fredrik Lidjan.

Beträffande efterfrågan på lokaler är investerarna aningen mer negativa än förra kvartalet. Detta gäller samtliga sektorer; kontor, handel och industri. Indexvärdena ligger dock betydligt högre än de gjorde under finanskrisen 2008-2009. Majoriteten av de svarande anser att efterfrågan kommer att förbli stabil på kort sikt.

Transaktionsvolymen hittills i år, uppgår till cirka 64 miljarder kronor. Detta kan jämföras med 76 miljarder samma period 2011.

- Trots att finansieringsmöjligheterna ses som ett mindre problem idag jämfört med tidigare i år, är DTZ:s prognos att transaktionsvolymen inte kommer upp i samma volym som 2010 och 2011. Cirka 80-90 miljarder kronor känns mer realistiskt, säger Karin Witalis, research-chef för DTZ i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kicki Björklund: "Vi borde inte prata om utsatta – utan eftersatta – områden"

Bygg/Arkitektur Som tidigare vd för Bostadsbolaget är Kicki Björklund engagerad i hur bostadsområden ska kunna utvecklas och göras tryggare. Engagemanget mattas heller inte av – trots att hon numera är pensionär. Det Kicki Björklund framför allt saknar i branschen är långsiktighet. – Fastigheter är en viktig del i alla människors liv och samtidigt en stor investeringsbransch. Det går liksom inte riktigt ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige