Image

DTZ: Positiva investeringstongångar

RAPPORTER Fastighetsinvesterares syn på den svenska fastighetsmarknaden har fortsatt att förbättras under det senaste kvartalet. Det visar DTZ:s senaste marknadsundersökning bland svenska fastighetsinvesterare, Property Investor Confidence Index.
Publicerad den 18 Februari 2010

Enligt den senaste enkäten har läget förbättrats under det senaste kvartalet, både på hyres- och investeringsmarknaden. På hyresmarknaden har indikatorn för kontorssektorn stärkts kraftigt och en majoritet av marknadsaktörerna tror idag på en relativt stabil kontorsefterfrågan under det första kvartalet av 2010. I dagsläget är investerare ungefär lika positiva till kontorssektorn som till handelssektorn, vars index även det har stigit något jämfört med förra kvartalet.

De största förändringarna har dock skett på investeringsmarknaden. Antalet investerare som planerar att nettoköpa fastigheter under det kommande kvartalet har fortsatt att öka, och utgör nu för första gången en majoritet av de svarande. Detta samtidigt som de också slår fast att direktavkastningskraven för både handels- och kontorsfastigheter planade ut under slutet av 2009 och nu förväntas ligga relativt oförändrade under Q1 2010.

I kombination med förväntningarna på en förbättrad hyresmarknad så har även investerarnas syn på prisutvecklingen förändrats under det senaste kvartalet. I dagsläget är det ungefär två tredjedelar av de tillfrågade som förväntar sig att priserna på fastigheter kommer att hålla sig i stort sett oförändrade under det kommande kvartalet. Det är idag också något fler investerare som tror på stigande priser jämfört med sjunkande, vilket är ett trendbrott.

De allt mer positiva tongångarna i både Sverige och utomlands slår också igenom när investerarna ska lista de faktorer som förväntas ha störst inverkan på fastighetsvärdet under det kommande kvartalet. Oron för vakansutvecklingen som dominerat de tidigare undersökningar, har nu minskat i betydelse i och med att 14 procent färre svarande valde det som ett alternativ jämfört med föregående kvartal. Istället är det nu yieldutvecklingen som åter igen utpekats som den mest värdepåverkande faktorn.

- Det är tydligt att det allmänna stämningsläget i branschen fortsatt att förbättras under det senaste kvartalet. Förbättringarna i de olika indikatorerna ger vid handen att de tidigare så dystra prognoserna för hyresmarknaden kommer att behöva revideras. Detta samtidigt som en stabilare marknad, utplanade yieldnivåer samt mer köpsugna investerare utgör en god grund för fortsatt stigande transaktionsvolymer under inledningen av 2010, säger Patrik Lundström, Senior Consultant på DTZ Consulting & Research.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige