Image
Dalahus förvärvar Dala Massivträ.
Dalahus förvärvar Dala Massivträ. Bild: Istock

Dalahus förvärvar Dala Massivträ – bildar Dalahusgruppen

Transaktioner Nya Dalahusgruppen blir en av Sveriges mest kompletta leverantörer av byggkomponenter i trä. Syftet är att skapa en företagsgrupp som kan erbjuda helhetslösningar för större byggprojekt i trä.
Publicerad den 2 Augusti 2023

Med sin bas strax norr om Falun har Dalahus varit en viktig spelare på trähusmarknaden i decennier. Nu utökar bolaget sin portfölj genom förvärven av Dala Massivträ och Massivträ Press i Dalarna AB. Syftet är att bli den mest kompletta leverantören av stommar, bjälklag, väggar och takkonstruktioner i trä.
– Vi har en oerhört stark kompetens inom trähuskomponenter i alla kategorier. När vi nu slår oss samman med Dala Massivträ får vi ett erbjudande som är svårslaget, säger Sten-Erik Malmqvist, vd för Dalahusgruppen.

Målgrupperna för Dalahusgruppen är i första hand fastighetsutvecklare, offentliga byggherrar och byggentreprenörer. Idag pågår omfattande samarbeten med kunder och leverantörer i några av landets mest intressanta träbyggnadsprojekt.
– Dalahusgruppens styrka är vår förmåga att optimera trästommar, så att det verkligen ger effekt i klimatberäkningarna. För att maximera kund- och klimatnyttan behöver vi ha kontroll på hela kedjan, från konstruktion till produktion och montage. Det kan vi göra i det nya bolaget, säger Mattias Brännström, tidigare vd för Dala Massivträ och Massivträ Press i Dalarna AB och numera teknisk chef i Dalahusgruppen.

Företagets erbjudande spänner från traditionell träprefabrikation av väggar, bjälklag och tak till byggkomponenter i massivträ så som limträ, KL och LVL, blocklimmande limträkonstruktioner och Ribbelement. Leveranserna är antingen monteringsfärdiga eller inkluderar montage och en stor del av komponenterna tillverkas eller bearbetas i den egna fabriken i Linghed. Företagets verkliga styrka är innovativ- och resurseffektiv användning av trä. Sten-Erik Malmqvist är övertygad om att den förmågan kommer att vässas ytterligare inom ramen för Dalahusgruppen.
– När vi samlar fler funktioner under samma tak får vi en smidigare samverkan mellan olika produktionssteg. I slutänden ska det ge ännu bättre materialoptimering och högre projektkvalitet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige