Image

Centrum Group tvingas till rekonstruktion

BOLAG Centrum Groups dotterföretag Centrum Terre har gjort ansenliga investeringar i projektutveckling för nya köpcentrumprojekt, vars genomförande hittills inte har kunnat realiseras på grund av finanskrisen. Därmed har Centrum Group fått likviditetsproblem och styrelsen beslutat om en företagsrekonstruktion.
Publicerad den 26 Januari 2009

Rekonstruktören Mats Emthén på advokatfirman Carler och Centrum Groups styrelse bedömer att Centrum Group-koncernen har en frisk kärna med goda överlevnadsmöjligheter. Därför genomförs nu en företagsrekonstruktion av Centrum Group och dess dotterföretag Centrum Terre och Centrumutveckling. Företagets ansökan om företagsrekonstruktion godkändes av Stockholms tingsrätt den 21 januari.

Centrum Terre har satsat på egna utvecklingsprojekt i bland annat Ryssland, Sundbyberg och Stockholm.

Finanskrisen har försvårat att få den projektfinansiering som varit nödvändiga för
att genomföra projekten inom den tid som planerades i början av 2008, vilket resulterat i Centrum Groups likviditetsproblem.

För att minska likviditetsbehovet har kostnadsbesparingar genomförts inom hela koncernen under hösten 2008. Dessa kommer att få fullt genomslag först under andra kvartalet 2009.

Under rekonstruktionen kommer koncernens kostnader ytterligare att sänkas och ett positivt kassaflöde i den löpande verksamheten att säkerställas. Under rekonstruktionen kommer också behovet av tillskott av finansiella medel att värderas.

Centrumutveckling i Sverige fungerar bra och har en god intjäning och fortsätter genomföra ett omfattande uppdragsarbete. För närvarande har Centrumutveckling ett 40-tal pågående uppdrag med god lönsamhet. Verksamheten i Centrumutveckling i Ryssland och i Ukraina har lagts i malpåse och de lokala bolagen har gjorts/görs nu vilande, då konsultmarknaden i dessa länder bedöms som mycket osäker under det närmaste året.

Vad avser Centrum Terres projekt Vasa vid Odenplan och Lorry i Sundbyberg kommer företaget fortsatt att arbeta vidare med inriktning på att lösa projektfinansieringen och ett genomförande av projekten. Centrum Terres ägarandel i köpcentrumprojektet i Kaluga, Ryssland avyttras till Centrum Terres partner i projektet Kaluga Holding AB.

Rekonstruktionen säkerställer ett fortsatt kompetent och lönsamt Centrum Group. Samtidigt skyddas företagens leverantörer och kunder genom åtgärden. Rekonstruktionen avses vara genomförd inom sex månader.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: De köpte och sålde mest under första kvartalet 2024

Lista Islossning? Finansiell tjäle som börjar gå ur jorden? Botten nådd? Kanske – men en ovanligt stor andel av de börsnoterade bolagen nollar i både i förvärvs- och avyttringskolumnen i första kvartalets rapport. Vilka bolag som ligger i toppen? Här är listan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige