Image

CBRE: Stort intresse för fastighetsinvesteringar i Norden

Sverige Oslo och Stockholm är nya kandidater på topplistan över de tio mest attraktiva städerna i CBRE:s årliga kartläggning "Investor Intentions Survey", vilket bekräftar det starka intresset som finns för fastighetsinvesteringar i Norden.
Publicerad den 21 Mars 2017

London har, för sjätte året i rad, rankats som den mest attraktiva europeiska staden för fastighetsinvesteringar enligt CBRE:s årliga kartläggning "Investor Intentions Survey". Undersökningen presenterades återigen på fastighetsmässan Mipim i Cannes. 17 procent av de svarande angav att de föredrar att investera i fastigheter i London. Berlin har tagit ett kliv upp från fjärde platsen 2016 till en andra plats 2017.

Oslo och Stockholm är nya kandidater på topplistan över de tio mest attraktiva städerna i CBRE:s årliga kartläggning "Investor Intentions Survey", vilket bekräftar det starka intresset som finns för fastighetsinvesteringar i Norden.

I år anses de stora omedelbara utmaningarna för investerare vid fastighetsförvärv vara tillgång på objekt att förvärva samt prisnivåer, vilket återspeglas i resultaten för några av städerna i Europa. Hamburg, Milano och München har åkt ner från listan över de tio mest attraktiva städerna. Paris rankas nu som den femte mest attraktiva staden, från tidigare tredje, vilket uttrycker ett stort intresse för staden trots höga prisnivåer och potentiell politisk risk.

Tyskland har behållit sin position som det mest attraktiva landet för fastighetsinvesteringar inom EMEA. 22 procent av de svarande i CBRE:s undersökning svarade att de föredrog att investera i Tyskland. Storbritannien (20 procent) hamnade återigen på andra plats i listan och både Tyskland och Storbritanniens popularitet har ökat jämfört med föregående år (upp från 17 respektive 15 procent). Investerare värderar ländernas relativt höga likviditet och transparens.

Norden fick tio procent av investerarnas röster och landade på en tredje plats, att jämföra med en sjunde plats 2016. Nordens ökade popularitet avspeglades även i en hög investeringsaktivitet under 2016, med en attraktiv riskjusterad avkastning vilket drev upp volymerna 66 procent över det tioåriga genomsnittet.

Intresset bland investerarna fortsätter att vara större för att förvärva fastigheter än för att avyttra dem. Enligt undersökningen avser 85 procent av investerarna att investera minst lika mycket under 2017 som under 2016, och 41 procent avser att investera mer. Ett skifte i typ av investeringsobjekt kan noteras. Intresset för core-objekt har minskat då investerare visar en ökad benägenhet (41procent) att söka sig till sekundära eller value-add fastigheter. Även om det går att skönja vissa skillnader mellan marknader, återspeglar detta ett intresse för utvecklingsfastigheter där aktiv förvaltning ger möjlighet till ökad avkastning i ett ekonomiskt klimat med pressade yielder och förväntan om stigande räntor.

Kontorsfastigheter är enligt rapporten det mest attraktiva segmentet att investera i 2017, även om övriga segment ökar i attraktivitet. Investerare uppfattar industri och logistik som det näst mest attraktiva segmentet, motiverat av strukturella förändringar såsom tillväxt inom e-handeln samt logistik som ett institutionellt investeringssegment.

Undersökningen visar även ett ökat intresse för att investera i övriga fastighetstyper så som vårdfastigheter, studentbostäder, äldreboende eller infrastruktur. 71 procent av de svarande har redan investerat i övriga fastighetstyper och 64 procent söker aktivt denna typ av investeringsmöjligheter.

Samtidigt som 2017 kommer att bli ett händelserikt år, med flera stora val i Europa, verkar investerarnas fokus koncentreras mer på det ekonomiska klimatet än på geopolitiska händelser. Enligt rapporten var den mest frekvent angivna risken för 2017 ”stigande räntor snabbare än förväntat”.

– I dag är skillnaden i direktavkastning mellan fastigheter och obligationer nära historiskt höga nivåer och en av de främsta drivkrafterna till fastighetsinvesteringar. Vidare, i en tid av fortsatt ekonomisk och politisk osäkerhet, anses fastigheters stabilitet med värdetillväxt och gynnsam avkastning vara viktiga faktorer för ett fortsatt starkt intresse för fastighetsinvesteringar, säger Jos Tromp, Head of Research EMEA på CBRE.

– Europa fortsätter att vara en viktig marknad för fastighetsinvesterare globalt, och den ekonomiska prognosen för Europa är fortsatt positiv. Samtidigt som Storbritannien och Tyskland behåller sina platser som de största investeringsmarknaderna, utgör Norden och CEE allt viktigare marknader i globala investeringsstrategier, säger Jonny Hull, Managing Director för EMEA Investment Properties på CBRE.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Obos Nya Hem-vd:n vill se sänkta trösklar till ägt boende

Bostäder Det är ingen nyhet att exempelvis lärare, poliser och brandmän har svårt att efterfråga nybyggda bostadsrätter på många håll i landet. Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, menar att de som får samhället att fungera också borde har råd med en egen bostad. – Det här är en jätteviktig fråga, speciellt nu när det är tuffa tider. Något måste göras så att fler kan ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige