Image
Catena förvärvar fastigheter från ICA Fastigheter för en halv miljard.
Catena förvärvar fastigheter från ICA Fastigheter för en halv miljard. Bild: Catena

Catena förvärvar fastigheter från Ica Fastigheter för en halv miljard

Transaktioner Catena har tecknat avtal med Ica Fastigheter om att förvärva två fastigheter i Arendal, Göteborg och Upplands-Bro, Stockholm via en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 500 miljoner kronor före avdrag för latent skatt.
Publicerad den 23 December 2022

Båda fastigheterna ligger i nära anslutning till viktiga logistikpunkter och har Ica Fastigheter som hyresgäst. Förvärvet genomförs som en sale and lease back-transaktion där Ica i samband med försäljningen tecknar ett sjuårigt hyresavtal med Catena. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 176 miljoner kronor. Genom förvärvet utökar Catena portföljen med två moderna kyl-och- fryslager på bästa logistiska läge och befäster relationen med Ica som hyresgäst.

Fastigheten Arendal 13:3 är belägen på ett citynära läge i Arendal, Göteborg med nära anslutning till motorvägarna E6 och E20 samt Göteborgs hamn. Fastigheten, som byggdes 2020, omfattar en kyl- och frysbyggnad och är certifierad enligt BREEAM Outstanding. Den blev det första lagret för e-handelsdistribution att uppnå den nivån och vann även priset "BREEAM Building of the Year 2022".

Fastigheten Viby 19:106 ligger invid E18 i Brunna Logistik Park vid Upplandsbro, Stockholm. Brunna Logistik Park är ett logistiskt kluster med företag som Zalando, Postnord och Systembolaget etablerade i området. Fastigheten genomgår just nu en certifieringsprocess för Miljöbyggnad Silver som väntas vara klar 2023.

Säljaren av fastigheterna är Ica Fastigheter, ett fastighetsbolag som ingår i Sveriges ledande dagligvaruhandelskedja Ica Gruppen med över 1 200 butiker med omfattande onlineverksamhet.

Sammanfattning
Arendal 13:3 har en markareal om 30 503 kvm med en uthyrningsbar yta om 17 307 kvm
Viby 19:106 har en markareal om 19 403 kvm med en uthyrningsbar yta om 7 335 kvm
Båda byggnaderna färdigställdes 2020
Arendal 13:3 har en BREEAM Outstanding certifiering, Viby 19:106 väntas uppnå Miljöbyggnad Silver under 2023
ICA tecknar 7-åriga hyresavtal i samband med försäljningen
Driftnettot för båda fastigheterna väntas uppgå till 28,8 Mkr
Köpet genomförs med egna medel och tillgängliga krediter
Tillträdet beräknas ske 1 februari 2023.

– I linje med Catenas uttalade strategi utökar vi vår fastighetsportfölj med två moderna logistikanläggningar med hög prestanda, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Genom förvärvet utökas vår exponering mot kyl- och fryssegmentet och vårt långvariga samarbete med ICA fördjupas ytterligare, säger Catenas vd Jörgen Eriksson.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige