Image
Castellum inleder byggnationen av Malmös nya domstolsbyggnad.
Castellum inleder byggnationen av Malmös nya domstolsbyggnad. Bild: Henning Larsen Architects

Castellum byggstartar Malmös nya domstolsbyggnad – investerar 1,3 miljarder

Bygg/Arkitektur Castellum påbörjar byggnationen av Malmös nya domstolsbyggnad i expansiva Nyhamnen i centrala Malmö, vilket blir en av norra Europas största arbetsplatser för jurister. Bygglovet har nu vunnit laga kraft och byggstarten planeras att starta under andra kvartalet 2020.
Publicerad den 4 Maj 2020

När bygganden är färdigställd kommer den att bestå av cirka 26 500 kvadratmeter moderna lokaler varav cirka 24 000 kvadratmeter kommer att hyras av Domstolsverket och inrymma Malmö Tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö och Hyres- och arrendenämnden i Malmö. Castellum avser att finansiera projektet med egna intjänade medel och outnyttjade krediter.

– Det är glädjande att bygglovet trätt i kraft så att vi kan påbörja byggnationen. Vi är stolta att få bygga denna fantastiska fastighet med statliga Domstolsverket som långsiktig hyresgäst. Det är extra roligt att vi samtidigt bygger Eons huvudkontor mitt över gatan. Sammantaget är det investeringar på cirka 2,6 miljarder, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Byggtiden är beräknad till cirka 2,5 år och preliminär inflyttning blir under slutet av 2022. Hyresavtalet med Domstolsverket är tecknat på 20 år och börjar löpa vid inflyttningen. Diskussioner förs även med potentiella hyresgäster för de övriga cirka 2 500 kvadratmeter. Fullt uthyrd bedöms fastigheten generera en årlig hyresintäkt om cirka 81 miljoner kronor. Byggnaden kommer certifieras enligt högsta miljöcertifieringsnivån Miljöbyggnad Guld med fokus på bland annat energieffektivitet och materialval.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige