Målsättningen för projektet är också att utveckla ett nytt verktyg, Cirkularitetsindex – CIX, som ska kunna användas av hela branschen. Bengt Dahlgren och Lokalförvaltningen Göteborgs stad ingår också i projektet.
Byggande och rivning i Sverige genererar i storleksordningen 10 miljoner ton avfall varje år. Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med hushållsavfall, och mest av alla branscher om man bortser från gruvindustrin. Projektet har initierats och projektleds av ETTELVA Arkitekter.
– Från Riksbyggens sida är vi mycket glada över stödet till projektet från Boverket. Det finns generellt i branschen för lite kunskap om cirkulära material och det här projektet kan vara med och bidra till ett mer hållbart byggande i framtiden, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Framtagandet av CIX innebär utvecklingen av ett nytt, innovativt verktyg för minskad klimat- och miljöpåverkan i projekt och är ett steg i att skapa förutsättningar för mer cirkulära bostadsprojekt i designskedet. Verktyget tas fram för en testbädd men erfarenheter och verktyget ska kunna spridas och ska kunna användas av andra projekt. Riksbyggens Kappellehus som just nu uppförs i Brf Korseberg Strand, Vänersborg, kommer att användas som testbädd i projektet.
– Vi ser fram emot detta samarbete där vi gemensamt undersöker hur vi kan skapa förutsättningar för mer cirkulära projekt och även kan sätta oss in mer i det cirkulära begreppet kopplat specifikt till arkitektur och bostäder säger Emma Östlund, hållbarhetsstrateg på ETTELVA Arkitekter.
Genom Göteborgs lokalförvaltnings och Bengt Dahlgrens deltagande skapas även kopplingar mellan cirkulära material och förskolan Hoppet, ett pilotprojekt för fossilfri förskola.
Cirkularitet är något som diskuteras mycket i branschen idag, det är önskvärt och efterfrågat. På EU-nivå finns flera initiativ och handlingsplaner för cirkulär ekonomi och regeringen har nyligen tillsatt en delegation för cirkulär ekonomi, skriver Riksbyggen. Det är dock fortsatt ett relativt nytt begrepp och IVL presenterade i januari 2018 en sammanställning av pågående forskning och projekt med cirkularitet i fokus (IVL Rapport C 338).
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av WeOffice
Bolag Hemvist smäller till med ett storförvärv när man köper 380 bostäder i Sundbyberg av Heimstaden för 1,16 miljarder. Vd:n Viktor Mandel berättar för Fastighetssverige vad som lockade med affären, hur man vill utveckla portföljen, vilka som blir bolagets viktigaste uppgifter 2025 och hur han ser på marknadsläget för bostäder.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.